Peste o suta de sindicalisti de la Amurco au infruntat ploaia pentru a protesta in fata prefecturii, din cauza situatiei disperate in care au ajuns dupa inchiderea combinatului chimic si impotriva scumpirii gazului metan, principala cauza a sistarii activitatii. 450 dintre cei aproape 750 de angajati au fost trimisi in somaj, iar salariile nu s-au mai dat de trei luni, ceea ce i-a adus pe multi in pragul disperarii. Protestatarii nu au avut nimic sa ii reproseze patronului, ci si-au indreptat reprosurile impotriva Guvernului si a Fondului Monetar International, care au decis liberalizarea pretului la gaze si ucid astfel industria petrochimica, dupa cum spun sindicalistii. “Patronul spune ca daca investeste 10 lei si nu scoate 11 lei, nu mai are rost sa produca”, a spus liderul sindical de la Amurco, Gheorghe David. O delegatie a protestatarilor, condusa de liderul sindicatului “Chimfert”, Gheorghe David si de liderul Cartel “Alfa”, filiala Bacau, Martin Fartade, a fost primita de subprefectul Dorian Pocovnicu. Acesta a fost informat asupra problemelor de la Amurco si laolalta au discutat despre eventuale solutii.
Subprefectul a propus ca prim pas redactarea unui document care sa ajunga la toti parlamentarii de Bacau. La rândul lor, acestia ar urma sa sensibilizeze cei mai influenti oameni ai tarii pentru a obtine amânarea cu un an a aplicarii acordului dintre Guvernul României si Fondul Monetar, care prevede liberalizarea pretului la gazul metan. Liderul sindical Gheorghe David a adus in discutie si urgentarea inceperii exploatarii gazelor de sist, ceea ce ar putea reduce pretul gazului la pentru industrie, si pentru populatie.
Un protest similar al angajatilor de la Amurco a avut loc pe 22 aprilie, insa fara nici un raspuns notabil din partea Guvernului. O noua actiune este programata pentru vineri, 7 iunie, intre orele 10 si 12, tot la Prefectura Bacau, iar pe 11 si 12 iunie, sindicalistii din orasele unde exista combinate chimice vor picheta sediul Guvernului.