Sindicalistii de la combinatul chimic Amurco vor picheta astazi si mâine Prefectura Bacau, intre orele 10-12, intr-o noua incercare de sensibilizare a autoritatilor cu privire la situatia dramatica in care au ajuns majoritatea angajatilor. Este vorba despre concedierea colectiva a 450 de oameni, din totalul de 747, dar mai ales despre faptul ca angajatii nu si-au mai primit salariile de trei luni si nu exista perspective ca situatia sa se redreseze. „Ceea ce se intâmpla este fara precedent. Am ajuns in situatia sa ne fie taiate telefoanele, cablul, sa nu mai putem achita ratele bancare, iar unii risca sa fie dati afara din locuinte”, a spus Gheorghe David (foto), presedintele sindicatului „Chimfert”, din cadrul Amurco. De la 31 mai a intrat in vigoare si preavizul de concediere colectiva, iar oamenii vor ramâne efectiv fara serviciu de la 1 iulie. David a precizat ca oamenii vor fi rechemati la lucru imediat ce livrarile de gaze pentru Amurco vor fi reluate, iar productia va reincepe.
In combinat mai lucreaza 130 de oameni pe schimburi, iar alti o suta sunt angrenati in lucrarile de realizare a instalatiei de cogenerare. Aceasta ar urma sa fie gata in circa o luna, iar in prezent se deruleaza ultimele faze ale lucrarilor, cu asistenta unor specialisti englezi, chinezi si italieni. Instalatia ar urma sa asigure independenta energetica a combinatului, dar este ca si inutila daca restul combinatului nu functioneaza. In plus, Amurco are mari restante si la facturile de electricitate, astfel ca E.On face preparativele pentru eventuala reducere a livrarii de energie electrica pentru combinat.
Patronatul muma, Guvernul ciuma
Conform liderului sindical Gheorghe David, combinatul a ajuns in situatia aceasta dupa emiterea ordonantei ce prevede liberalizarea treptata a pretului la gaze. „In ultimele luni, gazul s-a scumpit cu 21%, ceea ce face ca productia sa devina nerentabila. Doar combinatul bacauan consuma 1.000.000 mc de gaz pe zi, iar patronatul a reusit contractarea a doar 800.000 mc. Pur si simplu statul nu vrea sa incheie contracte cu Interagro. Speram sa obtinem amânarea punerii in aplicare a ordonantei de liberalizare, sa determinam chiar si Guvernul sa refaca acordurile cu Uniunea Europeana privind pretul gazelor, a mai spus Gheorghe David.
In sprijinul sindicatului „Chimfert” a sarit si Cartel „Alfa”, care prin liderul sau bacauan, Martin Fartade, va fi solidar la toate actiunile de protest pentru indeplinirea obiectivelor sindicalistilor. „Se pare ca se doreste ca România sa nu mai produca nimic. E vorba si despre industria chimica, si de metalurgie au mineri. Pe plan local s-au desfiintat o multime de societati importante, iar perspective pentru crearea unor noi locuri de munca nu exista”, a apreciat Martin Fartade.
Programul protestelor prevede ca, dupa pichetarile de joi si vineri, care se vor derula simultan in Bacau si in celelalte orase unde este prezent Interagro, in 11-12 iunie sa fie organizata si pichetarea sediului Guvernului.