Din zecile de firme de transport in comun din judet, doar SC Transport Public are autobuze prevazute cu toate accesibilitatile pentru persoanele cu dizabilitati fizice. Aceasta este constatarea facuta de inspectorii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau in urma unui control efectuat la societatile comerciale de profil.
Toate firmele care nu respecta normele au obligatia ca intr-un termen foarte scurt sa adapteze nevoilor persoanelor cu handicap macar un autobuz. In caz contrar, risca amenda intre 6.000 si 12.000 lei. De o astfel de sanctiune sunt pasibile si primariile care nu asigura conditii corespunzatoare la trecerile de pietoni. Acestea trebuie sa fie prevazute cu rampa a carei inclinatie sa permita urcarea si coborârea de pe trotuar fara dificultate a persoanelor cu handicap. Trecerile de pietoni amenajate special trebuie si marcate cu semnul specific. Totodata, la cele aflate in apropierea institutiilor publice semafoarele trebuie sa fie sonorizate, pentru cei care sunt orbi. O asemenea accesibilitate este doar in municipiul Bacau. In celelalte municipii, administratiile locale au precizat ca au in plan ca pâna in 2015 sa refaca structura stradala si odata cu aceasta vor fi amenajate corespunzator si trecerile de pietoni. Dar inspectorii sociali au verificat daca exista accesibilitati pentru persoanele cu dizabilitati fizice si in unitatile de invatamânt. Nu mai putin de 366 de scoli obisnuite (nu speciale) au fost controlate daca au rampa de acces, banci si toalete adaptate si daca elevii cu handicap fizic invata intr-o sala de clasa situata la parter. Practic, din cele 366 de scoli, 70 la suta indeplinesc prevederile legii privind rampa de acces. Dar inspectorii sociali au mai constatat ca intr-un numar foarte mic din scolile verificate sunt inscrisi la cursuri si elevi cu dizabilitati fizice. Toate au rampe de acces si banci adaptate, dar nu si grup sanitar adecvat. Totusi, copiii cu handicap fizic au la dispozitie un WC separat.
„Numai SC Transport Public SA Bacau indeplineste standardele impuse de norme. Din cele 8 orase din judet, doar in Bacau exista mijloace de transport in comun adaptate pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati fizice. Din cele 62 autobuze ale societatii Transport Public, 25 sunt accesibile inclusiv celor care vor sa urce in ele in carucior. Au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, sunt prevazute cu sistem de taxare plasat la inaltimea celor aflati in carucior si au semn distinctiv pentru persoanele cu handicap fizic, care poate fi vizualizat de acestea de la distanta. Astfel, ele stiu exact in ce autobuz pot urca fara nicio dificultate. Din pacate, in celelalte orase din judet nu am gasit niciun autobuz prevazut cu accesibilitati pentru persoanele cu dizabilitati.”
Teodor Agachi, sef serviciu inspectie sociala in cadrul AJPIS Bacau