Posta Româna are spasme. Angajatii sunt bântuiti de spectrul somajului si de reducerea lefurilor. De cealalta parte, beneficiarii Postei vor avea la dipozitie servicii tot mai greu accesibile. In tot acest rastimp, concurenta prinde puteri si se aciueaza oriunde gaseste cea mai mica fisura in sistemul altadata de nezdruncinat al Postei.
Concurenta este de altfel marea problema pe care managerii Postei par sa o fi ignorat in ultimii ani, in mod suspect de lejer. Mentinerea unor servicii tot mai proaste si incremenite in alte vremuri au chiar aparenta de strategie pentru a face loc unei puzderii de firme care au navalit pe piata serviciilor postale.
Posta Româna pare sa se fi trezit când deja e prea târziu si incearca sa reduca din pierderile pe care propriul management le-a dus in cârca fluierând. Pâna in acest moment, Posta nu s-a adaptat realitatilor, a fost tavalita prin colb in acest tumult al concurentei. Istoricul sau de 150 de ani, renumele de armata a tarii nu mai salveaza nimic acum. Posta a ramas cu armata sa de 32.000 de angajati, in conditiile in care volumul de servicii s–a redus constant si abrupt. Este normal ca oamenii sa isi doreasca pastrarea locurilor de munca, insa realitatea economica nu le prea da dreptate. Si toate acestea, fiindca statul, care gestioneaza afacerea, nu reuseste sa tina pasul cu firmele concurente. Pe plus mai sunt venituri provenite din comisioanele de pe urma pensiilor si salariul managerului, care a crescut la vreo 11.000 de euro pe luna.
Cum arata servicii similare din tarile mari? “La Poste” în Franta este serviciul public al statului cu cel mai mare numar de angajati dupa calea ferata. O intentie de privatizare limitata a fost abandonata în 2011 din cauza unei reactii foarte negative din partea populatiei. “Royal Mail” din Marea Britanie este o companie al carui proprietar e statul. Vânzarea a cel mult 10% din actiuni, adica un modest început de privatizare, este evaluata acum pentru 2014. “Deutsche Bundespost”, posta germana, este administrata de statul german, “în conformitate cu principiile politicilor sociale, economice si comerciale si în interesul economiei nationale a Germaniei”. US Post, serviciul postal din tara liberalismului economic, este o agentie independenta a guvernului, lucru ce este explicit indicat în chiar Constitutia Statelor Unite.
Posta Româna este o companie a statului, care nu s-a adaptat realitatilor de piata si va disparea, in cazul in care virarea pensiilor se va face doar pe carduri. Asa a pus Ponta. Cu siguranta, nu se va intâmpla asta. Va urma si privatizarea, iar daca aceasta nu va fi in stil Dan Diaconescu, sunt sanse bune ca Posta sa devina iar ceea ce a fost si mai mult decât atât.