Protest in fata Directiei de Sanatate Publica
Pe trotuarul din fata DSP s-a plimbat, ieri, intr-un du-te-vino iritat un barbat de vreo 60 de ani care avea agatat de haina un afis: „PROTESTEZ PENTRU CA NU ARE APA POTABILA INTREGUL SAT OCHENI DIN CAUZA UNEI STANI DE OI SI CAPRE”. Victor Balcan sustine ca apa e intrerupta de cinci luni, iar locuitorii, majoritatea vârstnici, sunt nevoiti sa bata 4 km si sa aduca apa in galeti si butoaie pentru gatit, spalat si adaparea animalelor. Furnizarea a fost sistata din cauza ca in vecinatatea statiei de captare se afla o stâna, iar aceasta reprezinta o sursa de poluare cu nitriti si nitrati. Victor Balcan a facut demersuri, in numele locuitorilor din Ocheni, la DSP, OJPC, Prefectura, dar nu a obtinut nimic. Omul vrea sa stie „cine poate solutiona problema care lasa fara apa un sat intreg.” Având asupra sa toata corespondenta purtata cu institutiile publice, Balcan a venit in audienta la dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP Bacau, si l-a somat sa faca ceva, pentru ca in caz contrar isi va agata o pancarta de gât si va protesta in fata DSP. „M-a dat afara din birou, se plânge Victor Balcan. A zis ca pot sa o aduc si pe mama sa protesteze la DSP, nu-l intereseaza. Eu nu cred ca asa trebuie sa vorbeasca un director!” Suparat din cale-afara, Balcan a sesizat „Desteptarea”, apoi s-a intors in fata DSP si a pichetat institutia. DSP a reactionat, dar nu in directia dorita de petent.
„Vom cheltui o caciula de bani!”
Dr. Marin Bustuc ne-a declarat ca nu l-a dat afara pe petent, ci i-a explicat ca DSP a luat toate masurile permise de legislatia in vigoare. „Nu l-am putut amenda pe proprietarul animalelor decât pentru ca tine prea multe capete in apropierea unor asezari omenesti, când legislatia limiteaza numarul la 5. Cetateanul ne cere noua sa mergem in curtea reclamatului si sa scoatem oile si caprele de acolo. Nu vrea sa inteleaga ca nu avem competenta pentru un asemenea demers.” Dr. Marin Bustuc afirma ca prezenta nitritilor si nitratilor este determinata de folosirea fara discernamânt a ingrasamintelor. Ioan Zabrautanu, primarul din Huruiesti, il contrazice si afirma ca stâna e cea care otraveste apa din Ocheni, acolo nefiind terenuri agricole, ci niste râpi. „Vom cheltui o caciula de bani ca sa curatam apa, adauga el. DSP mi-a dat solutia. Trebuie sa golim toate puturile, sa le spalam de 3-4 ori, sa clorinam, apoi sa le faca DSP analiza. Daca apa va fi buna, reluam furnizarea, daca nu, nu!” CL Huruiesti il sanctioneaza pe proprietarul stânii, dar nu-l poate obliga sa se mute: „L-am amendat de trei ori cu 1.500 de lei, dar in curtea lui nu pot intra!” Si locuitorii sunt convinsi ca sursa de poluare a apei e stâna, dar ei vor solutii, nu amenzi. Victor Balcan sustine ca „asa nu se mai poate” si ca va ajunge pâna la Guvern: „Protestez astazi la DSP pâna la terminarea programului. Ma duc acasa si daca nu se rezolva vin miercuri iar, apoi pichetez Prefectura si Guvernul! Vreau sa ne spuna si noua cineva unde trebuie sa ne ducem, ce institutie ne poate ajuta! Chiar nu poate face nimeni nimic? Vin sarbatorile si noi nu avem cu ce sa ne spalam!”
Silvia Patrascanu
Doina Mincu
„Acolo sunt probleme de mai multi ani. Am mai avut sesizari. Prezenta stânei acolo nu are legatura cu calitatea proasta a apei. In 1997, când am facut verificari, nu exista o stâna acolo si apa tot nu era buna. Si in 2009, nitratii erau de aproape 4 ori peste limita admisa. Am cerut Primariei Huruiesti sa ne prezinte un plan de masuri. Chiar azi l-am primit si am trimis o echipa acolo. Cel cu stâna a primit un termen de 15 zile sa mute animalele. Reclamantul nu are rabdare.”
Marin Bustuc, director adjunct DSP Bacau
„Pâna in noiembrie, când s-a mutat stâna acolo, apa era buna. Imediat dupa aceea a crescut de trei ori valoarea nitritilor. Cum sa nu creasca daca 400 de oi urineaza acolo? Si de unde ingrasaminte? Acolo nu e teren agricol, in vecii vecilor nu a fost, e o râpa!”
Ioan Zabrautanu, primarul comunei Huruiesti