Cunoscutul regizor rus Nikita Mihalkov, cu atitudini remarcabile de disidenta artistica si literara in comunism, a zis ceva de luat aminte, memorabil: „Tot ce spunea propaganda comunista despre socialism era fals. Tot ce spunea despre capitalism era adevarat”. Pornind de la acest gând, sa rememoram câteva dintre „intâmplarile” recente…
▪ In Grecia, asistam la o crestere exploziva a numarului sinuciderilor generate de criza economica. Zeci de imigranti care au indraznit sa solicite plata salariilor au fost ciomagiti cu responsabilitate… capitalista.
▪ In Marea Britanie se astepta ca Margaret Thatcher, fost prim-ministru de referinta, sa aiba parte de funeralii nationale. N-a fost sa fie. Pe prima pagina a ziarelor am citit: „Rot in Hell!”, „The Bitch Died!” Pe cei care veti merge in Rai, cu siguranta n-o sa va deranjeze pe-acolo vreo moaca de politician, dar sa-i doresti unui fost demnitar cu staif sa putrezeasca in iad si sa anunti ca „a murit javra” inseamna ca nu prea iubesti capitalismul promovat de acesta. Dupa cum nu prea iubesti o anume varianta de capitalism nici atunci când ii strigi unui viu mioritic „Iesi afara, javra ordinara!” Daca aveti timp, vizionati zguduitorul documentar al celebrului regizor american Michael Moore, „Capitalismul, o poveste de dragoste”, si veti vedea ca se „intâlneste” in opinii cu Nikita Mihalkov… Filmul e pe Youtube…
▪ Barack Obama, gestionarul celei mai avansate democratii din lume, a primit recent o scrisoare continând ricina. Ricina, dupa cum stiti, nu este o declaratie de dragoste, ci otrava. Maratonul de la Boston a constituit un prilej pentru manifestarea hachitelor unui nou atac terorist. Teroare in inima democratiei…
▪ Unii capitalisti cu staif cred ca a venit vremea sa invatam chiar de la comunistii… chinezi. Ministrul britanic al Educatiei, Michael Gove, citim in The Guardian, a anuntat ca reforma pe care vrea s-o implementeze din anul scolar viitor prevede majorarea numarului zilnic de ore de scoala, dar si scurtarea vacantelor. Pus la zid de catre unii, el argumenteaza: „Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curând toti vom munci pentru chinezi”. Seamana cu acel „De la comunisti invatam cutezanta”, dar…
Ce vreau sa spun cu toate acestea? Comunismul a fost un infern, dar credinta unora ca economia de piata este un Eden e falsa. Totul este perfectibil. Eficienta, economia de piata ar trebui (mai) umanizata cumva. Mecanismele sale de reglaj/autoreglaj sunt inca in faza copilariei (dar nu si inocente…) Accentele de jungla fac inca multe victime, inclusiv la noi.