29 noiembrie 2024

Noi reguli la restituirea proprietatilor

Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea restituirii proprietatilor. Conform datelor prezentate de premierul Victor Ponta intr-o conferinta de presa, statul a achitat despagubiri pentru terenurile si constructiile nationalizate in valoare de 5 miliarde de euro, dar mai exista solicitari de plata de 8 miliarde de euro. Peste 14.000 de dosare care au primit ca solutie despagubirea vor trebui finalizate de acum inainte. „In prezent, ponderea reala a fostilor proprietari este foarte mica, prin comparatie cu cei care detin drepturi litigioase. Din totalul dosarelor, doar 3,8 la suta au cel putin un cesionar, insa suma acordata lor este de aproape 60 la suta din valoarea totala a despagubirilor acordate in ultimii ani”, a explicat Victor Ponta. Ce solutii propune Guvernul in continuare: nu se vor mai restitui in natura proprietati cesionarilor si nici orice fel de proprietati: scoli, spitale, gradinite (noii proprietari sunt obligati sa pastreze destinatia timp de minimum zece ani), spatii verzi (sunt exceptate de la retrocedare, se ofera masuri compensatorii), se restituie numai ce mai este disponibil (Guvernul va suplimenta capacitatea de restituire in natura), nu se mai acorda titluri de despagubire, ci puncte, terenurile din fondul de stat se vor da pe baza unei licitatii (procedura are loc din 2016 pentru cei care nu vor bani, ci terenuri), nu se vor mai admite noi dosare. In ceea ce priveste despagubirile in bani, titularii care au primit tiluri din 2010, dar nu si banii, vor primi sumele intr-un interval de 5 ani, incepând din 2014. Este vorba de cele 14.000 de dosare. Pentru dosarele noi, se va face o esalonare a platilor pe 7 ani, din 2017 incepând. Pentru ca terte persoane s-au imbogatit din preluarea acestor titluri, Guvernul intentioneaza sa emita un titlu de compensare reprezentând numai suma platita fostului proprietar, plus doar 15 la suta din diferenta pâna la valoarea imobilului revendicat. Proprietarii sau mostenitorii acestora nu vor fi impozitati suplimentar si nici despagubirile acordate acestora nu vor fi plafonate, cum se intâmpla in cazul samsarilor. Prin asumarea raspunderii, Guvernul vrea sa evite expunerea Parlamentului la lobby-ul „samsarilor imobiliari”.

 Ce „reparatii” s-au facut anul trecut in Bacau



Comisia Judeteana Bacau pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor si comisiile locale au inregistrat anul trecut 199.253 cereri pentru terenuri agricole si cu vegetatie forestiera. Doar 918 au fost validate pentru despagubiri, pe o suprafata de 22502 hectare. Comisia Judeteana a emis anul trecut 512 titluri de proprietate pe aceste terenuri. In baza Legii 10, 155 de cereri au fost aprobate pentru solutionarea in natura, 1.108 pentru alte tipuri de despagubiri, in 15 cazuri s-a dispus compensarea cu alte bunuri si servicii si in 267se vor aplica masuri combinate. 636 de solicitari de retrocedare au fost respinse.

Pe Legea 290/2003, comisia a solutionat 121 de dosare, dar numai 40 au primit unda verde pentru despagubiri.

Pe Legea 9/1998 s-au primit 8 dosare, din care 2 au fost redirectionate, 4 au fost respinse, iar 2 inaintate altor comisii. Activitatea de aplicare a acestei legi s-a incheiat anul trecut, fiind solutionate ultimele 3 dosare, prin hotarâri de respingere.

 

 „Retrocedarea proprietatilor este greoaie din cauza schimbarilor legislative, termenelor lungi din instante, dar si activitatii greoaie a comisiilor locale si altor insttitutii abilitate in domeniu. Am dinamizat sedintele comisiei judetene, in ultimele luni reusind sa avizam dosare care se rezolvau in trecut, in ani de zile. Am cerut acelasi ritm de lucru si in comisiile locale, in caz contrar fiind posibile sanctiuni.” – Dorian Pocovnicu, subprefect Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014