Numarul salariatilor din judetul Bacau a scazut abrupt in ultimii ani si s-a diminuat de câteva ori fata de primii ani de dupa 1989. Astfel, daca in 1991 erau inregistrati aproape 300.000 de salariati, astazi mai sunt in evidente doar 101.100. Fenomenul este explicabil si prin scaderea demografica, dar si prin inchiderea multor unitati de productie, ceea ce a dus la redistribuirea fortei de munca, inclusiv prin plecarile peste granita. De mentionat ca numarul pensionarilor a cunoscut un traseu invers. Mai exact, daca in 1991 raportul era de un pensionar la doi salariati, iar in 1997 raportul se echilibrase, acum s-a ajuns ca din contributiile sociale ale unui salariat sa fie asigurate veniturile a 1,6 pensionari (101.100 salariati si 162.300 pensionari preconizati pentru anul in curs, de catre Comisia Nationala de Prognoza). Numarul salariatilor difera insa de cel al persoanelor ocupate. Acestea din urma sunt considerate toate persoanele care au o ocupatie aducatoare de venit, iar numarul lor este estimat la 203.000. Remarcabil este si faptul ca acesta este primul an cu o crestere a numarului de salariati, dupa ce in anii din urma ai crizei economice a fost in continua descrestere.
Studiile arata ca inversarea raportului dintre salariati si pensionari nu este rezultatul unei explozii a dorintei de nemunca, ci a politicii de facilitare a iesirii la pensie. Pensionarea anticipata a fost o politica sociala de evitare a problemelor sociale generate de explozia previzibila a somajului. În prezent, unul din sase pensionari este pensionar motivând incapacitatea de munca. Asa se face ca desi vârsta limita de pensionare tinde sa creasca spre 65 ani, în realitate, vârsta medie de pensionare este in jur de 55 de ani.
Situatia se va inrautati
La nivel national, Bacaul se situeaza undeva la mijlocul clasamentului intre judete, din punct de vedere al raportului intre numarul de salariati si de pensionari. Cel mai bine din tara, unde raportul este subunitar (mai putini pensionari decât salariati) se situeaza Bucuresti, Ilfov, Timis, Constanta, Brasov, Cluj, Sibiu, iar cu raporturi supraunitare, in coada clasamentului, sunt judetele Olt, Botosani, Giurgiu, Teleorman. Bacaul are asadar un raport de 1,6 intre numarul pensionarilor si al salariatilor, peste media nationala, care este de 1,12. Datele Comisiei Nationale de Porgnoza arata ca acest raport va creste an de an in favoarea pensionarilor, mai ales dupa ce va iesi la pensie generatia “decreteilor”, a celor nascuti incepând cu anul 1968, când cresterea demografica fortata a devenit politica de stat.