15 noiembrie 2024

Incepe sezonul taierii porcului

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau este in alerta in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna. Primul semnal de alarma este pentru consumatori. Acestia trebuie sa achizitioneze produse alimentare numai din unitatile autorizate sanitar.

„Consumatorii care vor cumpara produse din spatii improvizate sau din sistemul stradal se expun riscului imbolnavirii”, atrage atentia dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvant al DSVSA. Cei care sacrifica porcul in propria gospodarie trebuie sa stie, de asemenea, ca nu pot face aceasta operatiune fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar si a celui trichineloscopic. „Carnea de porc provenita de la porcii sacrificati in gospodaria proprie nu poate fi adusa in unitatile de alimentatie publica in vederea organizarii de mese festive”, mai spune reprezentantul DSVSA. Aceasta carne se consuma doar in gospodaria proprie. Si carnea de vanat trebuie verificata de veterinari, prin acelasi examen trichineloscopic. Trichineloza este o boala parazitara ce se transmite de la animale la om, prin consum de carne infestata. Primele semne de infestare sunt tulburarile digestive – dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi care apar la 1-2 zile de la consumul de carne. Urmeaza febra, conjuctivita, durerile musculare. „Examenul trichineloscopic al carnii de porc se poate face la toate circumscriptiile sanitar-veterinare din pietele agroalimentare si din comune. Pentru fiecare proba este sunt necesare 50 de grame din partea tendinoasa si 100 de grame din partea costala, muschii abdominali sau limba”, a conchis dr. Gheorghita Vlad. (A. Gavrila)






Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014