Papa Francisc vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate si ar putea restructura sau chiar inchide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican, decizia survenind scandalurilor in care a fost implicata banca si lipsei de transparenta.
Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii) si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri in ultimele decenii.
Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de institutia financiara, o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC.
Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare.
„Cu siguranta daca papa vrea poate inchide banca”, a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el.
Reforme semnificative ar putea avea loc abia dupa o anumita perioada si, probabil, dupa schimbari la Secretariatul de Stat. Schimbarile ar putea include si inlocuirea sefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numarul doi in ierarhia de la Vatican si considerat vinovat ca nu a impiedicat conflictele interne din timpul pontificatului de opt ani al predecesorului lui Francisc.
Francisc analizeaza optiunile disponibile, conform CNBC.
Alt oficial de la Vatican, care nu este prelat, a afirmat ca banca va fi mai degraba „restructurata puternic” decât inchisa. Banca administreaza banii Vaticanului, institutiilor catolice internationale, precum si fondurile ordinelor religioase.
„Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu as exclude nimic, nici chiar inchiderea acesteia in viitor. Francisc face lucruri uimitoare in fiecare zi”, a spus el.
Una dintre optiuni ar fi reducerea activitatii bancii pentru a administra doar fondurile necesare functionarii Vaticanului, diminuând astfel drastic numarul de conturi externe si vulnerabilitatea la abuzuri.
„Am putea pur si simplu spune Iezuitilor, Dominicanilor si Franciscanilor: «Domnilor, trebuie sa va mutati afacerile in alta parte»”, a spus sursa.
O parte din profiturile generate de banca au ajutat, insa, Sfântul Scaun sa-si echilibreze bugetul in trecut, acoperind cheltuieli de zeci de milioane de dolari, noteaza CNBC. In cazul inchiderii sau reducerii activitatii bancii, vor trebui identificate noi surse de venit, a spus prelatul.
Sursa: www.gandul.info
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.