Lunile octombrie si noiembrie au abundat in apeluri la dispeceratele 112 si ale companiei E.ON Gaz Distributie. Oamenii au sesizat scapari de gaze pe casa scarii, iar pompierii au fost nevoiti sa asigure masurile de prevenire a incendiilor chiar si la patru-cinci astfel de solicitari in fiecare zi.
Ziua si apelul la pompieri. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a raspuns in decursul ultimelor doua luni la sute de apeluri venite de la bacauani din municipiu care au sesizat miros de gaze pe casa scarii. De exemplu, numai intr-o zi din noiembrie, in interval de doua ore, pompierii au fost solicitati in patru locatii. “In data de 8 noiembrie, o prima interventie a avut loc la ora 16.43, pe strada Razboieni, fiind urmata de o alta alarma la ora 17.26, pe strada Martir Horia. O alta solicitare a fost facuta la ora 17.44 de locatarii de pe strada Carpati, iar ultima interventie a avut loc pe strada Metalurgiei, la ora 18.31”, a explicat lt. Andrei Grecu, purtator de cuvant al ISU Bacau. Acesta sustine ca institutia trebuie sa intervina, chiar daca doar pentru a asigura masurile de prevenire si stingere a incendiilor. “Echipele noastre trebuie sa fie prezente pentru ca nu ne putem asuma riscuri. Tocmai pentru ca nu stim ce se poate intampla este mai bine sa ne luam masurile de precautie necesare. Intr-adevar, in ultima perioada apelurile prin 112 sesizand scapari de gaze s-au inmultit”, a confirmat Andrei Grecu. Si dispeceratul E.ON Gaz a fost luat cu asalt de astfel de apeluri, in special dupa 19 octombrie, cand compania a decis suplimentarea cantitatii de etilmercaptan din gazele naturale. Numarul sesizarilor primite la dispeceratul companiei a crescut de peste 50 de ori.
Proprietarii raspund de instalatiile din casa si casa scarii
Potrivit reprezentantilor furnizorului de gaze, „E.ON Gaz Distributie administreaza si întretine sistemul de distributie a gazelor naturale compus din conducte si bransamente stradale, echipamente de masurare si reglare a presiunii gazelor naturale. Instalatiile de utilizare a gazelor naturale din interiorul imobilelor apartin proprietarilor cladirilor, care au obligatia sa le întretina corespunzator”, a explicat Corneliu Zait, purtator de cuvant al E.ON. Asadar, fiecare proprietar este raspunzator de instalatia din casa, la fel si de instalatiile de pe casa scarii. „Pentru consumatorii casnici interventiile sunt gratuite, echipele noastre asigurand masurile de siguranta ce se impun, în functie de fiecare situatie specifica. Reparatiile la instalatiile de utilizare a gazelor naturale trebuie efectuate de firme autorizate ANRE, la solicitarea proprietarilor imobilelor”, a mai explicat Zait.
Sute de morti in ultimii ani
Potrivit statisticilor furnizorului de gaze, in ultimii doi ani, 34 de persoane au decedat, iar alte 113 s-au aflat la un pas de moarte ca urmare a intoxicarii cu monoxid de carbon. In acest an, chiar la debutul sezonului rece, 4 persoane au decedat, iar alte 10 au fost la un pas. 9 dintre acestea erau copii. De aceea, „aceste situatii ar trebui sa responsabilizeze fiecare consumator sa se asigure ca aparatele alimentate cu gaze naturale functioneaza corespunzator, respecta conditiile legale, iar sistemele de evacuare a gazelor arse sunt etanse si au tirajul necesar”, mai spun reprezentantii E.ON.
„Un simplu apel telefonic poate preveni aparitia unor evenimente grave", spun reprezentantii companiei E.ON Gaz. Acestia ii incurajeaza pe locatarii care simt miros de gaze intr-un imobil sau pe strada sa anunte imediat dispeceratul. Un lucrator va raspunde la numerele de telefon 0265/200928 (numar taxabil) sau 0800 800 928 (numar gratuit).
In cazul in care simtim miros de gaz trebuie: sa stingem toate focurile, sa deschidem toate usile si ferestrele, sa nu manevram aparate electronice, sa nu aprindem lumina si in nici un caz sa nu verificam cu flacara instalatiile de gaze naturale. Dispeceratul E.ON Gaz Distributie functioneaza in regim non-stop si asigura servicii de preluare a apelurilor si interventie pentru locuitori din peste 1.000 de localitati din cele 20 de judete pe care le are in competenta.
Andreea Gavrila
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.