"Foarte bine" si la bine, si la rau
Calificativele de „foarte bine”, acordate pentru majoritatea politistilor nu sunt pe placul ministrului Traian Igas care le-a cerut sefilor de inspectorate sa nu mai fie asa de darnici cu subalternii. Este si cazul celor din Bacau unde aproape 9 din 10 lucratori au obtinut cel mai inalt calificativ.
Evaluarea politistilor a sarit in ochii ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, care s-a aratat mirat, la ultima sedinta avuta, la mijlocul lunii, la Oradea, cu sefii de inspectorate din tara, de numarul mare de lucratori care stau foarte bine la evaluare. „Le-am cerut ca evaluarea ofiterilor si subofiterilor din acest an sa fie corecta, sa reflecte activitatea fiecarui angajat. Cei care si-au facut datoria si s-au remnarcat sa primeasca „foarte bine”. Peste 95% dintre politisti aveau „foarte bine” si in judetele unde lucrurile mergeau bine si acolo unde lucrurile mergeau prost”, a declarat la ministrul Igas, dupa sedinta de la Oradea. La fel de bine la capitolul calificative stau si politistii bacauani. Potrivit informatiilor furnizate de oficialii institutiei, aproape 9 din 10 lucratori si-au facut treaba ireprosabil. „La evaluarea pe anul 2010, 87,28% dintre lucratori au obtinut calificativul „foarte bine”, 11,59% „bine” si 1,13% „satisfacator”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.
Exceptionalul a disparut
Seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau spune ca deja s-au facut modificari in acest sens. „Calificativele se acorda conform Legii 360 – Statutul Politistului. Din acest an dispare calificativul „exceptional” si se vor acorda calificative de „foarte ine”, „bine”, „satisfacator” si „nesatisfacator”. Oricum exceptional noi nici nu am avut. Este adevarat ca la ultima sedinta domnul ministru ne-a cerut ca evaluarea sa reflecte realitatea”, a spus cms. sef Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau. Politistii nemultumiti de rezultat pot face contestatii, iar la nivelul Bacaului au fost câteva situatii de acest gen. Calificativul se acorda la propunerea sefului direct si in functie de cât de bine este notat, agentul sau ofiterul poate sa avanseze in gradul profesional, la termen sau chiar inainte de termen. Cine nu primeste calificativul maxim doi ani la rând nu schimba gradul.
Liderul de sindicat bacauan ii da dreptate ministrului
Liderul de sindicat al politistilor bacauani este ceva mai direct si recunoaste ca sunt multi colegi de breasla care primesc plusul de final mai mult pe ochi frumosi. „Mi se pare foarte corecta remarca domnului ministru. Nu este o noutate faptul ca se dadea prea usor acest – foarte bine. Nu se poate compara o munca de birou cu cea in strada. Pentru politistul care sta in strada riscul sa greseasca este mai mare, alearga dupa infractori, are dosare in lucru, pe când cel care are de facut doar niste statistici este mai ferit. Munca tuturor este importanta, dar trebuie privita activitatea foarte echilibrat”, a spus Marian Pavel, lider de sindicat.
Politistii sanctionati, notati mai slab
La coada clasamentului se gasesc in fiecare an acei politisti care din diferite motive au ajuns sa fie cercetati disciplinar. In acest an, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau s-au inregistrat 10 abateri disciplinare si s-au aplicat tot atâtea sanctiuni. 8 politisti au primit mustrare scrisa, 1 s-a ales cu diminuarea salariului, iar altul a scapat doar cu un avertisment scris. In acelasi timp, alti 114 lucratori au fost atentionati pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu.
Geta Panaite