Sedinta de marti a CL Sarata a inceput cu un scandal si s-a incheiat tot cu un scandal. Protestul a fost declansat de locuitorii care au stapânit in devalmasie islazul si carora, dupa ’89, le-a fost retrocedat terenul. Ei cer ca Primaria Sarata sa le delimiteze parcelele. Edilul comunei ii trimite, insa, sa-si rezolve problema in instanta.
Marti dimineata, la ora 9, oamenii s-au adunat in fata Primariei Sarata, ca sa participe la sedinta Consilului Local (CL). Aveau de depus mai multe revendicari la rubrica "Diverse". "Aici, in Primaria comunei Sarata, se produc o serie intreaga de fenomene care sunt de neexplicat. Unele fapte au chiar o nuanta penala", a declarat Ion Elisei, cel mai vocal dintre protestatari. Exista probleme legate de transparenta, de concesionarea pasunilor, a suprapunerii titlurilor, a inchirierii unui teren de catre sotia primarului, dar cea mai importanta este solicitarea cetatenilor de a li se stabili amplasamentul pentru fiecare parcela detinuta pe fostul islaz si nemultumirea ca CL Sarata nu face acest lucru. "Noi suntem cei care, prin hotarâre judecatoreasca, avem dreptul de a intra in posesia unor terenuri. Aflati ca nu ni s-au dat nici pâna la ora asta", arata Ion Elisei. "Nu poate intra in posesia terenurilor din cauza ca pe rolul instantelor judecatoresti sunt niste procese. Acel teren nu este liber de sarcina si deci nu pot sa-l pun in posesie pe Ion Elisei", arata Vasile Argatu, edilul comunei. "Nu-i adevarat, eu pot dovedi ca e liber de sarcina", il contrazice reclamantul. Sar mai multi proprietari in sprijinul lui, dar fiecare are alte argumente. "Pe fostul islaz comunal sunt 220 de parcele si 200 de proprietari, arata Cosntantin Enache. Au primit titluri de proprietate si unii care nu au avut niciodata teren." Edilul comunei spune acelasi lucru: "Nu pot sa pun in aplicarea hotarârea instantei din cauza ca sunt 4,5 ha de teren si au fost retrocedate 9,5 ha, adica aproape dublu fata de suprafata care exista in realitate." Protestatarii acuza, insa, ca exista interese economice si politice ca problema sa nu fie solutionata. Mai grav, "domnul primar a reusit sa ne invrajbeasca pe noi, cei care avem terem, cu cei care au animale!"
Vile, concesionari si amenintari!
Proprietarii arata ca o parte din fostul islaz a fost trecuta in intravilan si ca valoarea terenului a crescut foarte mult dupa ce s-au construit primele vile. Problema e ca unii sunt proprietarii si altii construiesc. Eroarea s-a facut inainte ca Sarata sa devina de sine statatoare. Comisia locala de fond funciar N. Balcescu a gresit atunci, iar acum, cea din Sarata nu vrea sa indrepte lucrurile desi are aceasta obligatie. "Primaria Sarata, ca tot primaria este, ca si N. Balcescu, este obligata sa delimiteze si sa puna in practica hotarârea instantei, nu numai pentru Elisei, ci pentru toti cetatenii", insista Ion Elisei. Spiritele s-au incins atât de tare incât nu se mai stia, la un moment dat, cine cu cine e in razboi si de ce a venit la primarie. Cetatenii nu s-au certat doar cu edilul Vasile Argatu, ci si intre ei. Edilul afirma ca "proprietarii nu cad de acord", dar si ca "nu pot sa identifice amplasamentul parcelei" la care au dreptul. Iata, asadar, doua obstacole in calea delimitarii. Oamenii nu au reusit sa-si consume toata energia in scandalul care a precedat sedinta CL Sarata, asa ca s-au certat si la final, când si-au prezentat revendicarle. Ieri, au repurtat prima victorie: inainte de a se ajunge la "Diverse", consilierii au anulat contractul de concesionare a pasunii incheiat cu o asocatie agro-turistica. La final, dupa ce s-au mai certat o jumatare de ora, primarul a promis ca le va raspunde punctual la toate revendicarile in 30 de zile. Vom vedea daca se va tine de promisiune.
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.