Nu mai putin de 10 echipe de control vor avea in vizor comertul cu alimente in perioada urmatoare. Acestea au fost constituite de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) cu scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare. Inspectorii vor monitoriza si supraveghea activitatea desfasurata de operatorii economici in luna decembrie. Verificarile urmaresc prevenirea patrunderii pe piata a alimentelor care prezinta risc pentru sanatatea publica. Controalele se vor intensifica pentru ca producatorii si comerciantii sa respecte cu strictete o serie de reguli cu privire la siguranta alimentelor. Astfel, accesul micilor producatori in spatiile special amenajate din piete va fi permis numai pe baza certificatului de producator si a documentului de inregistrare eliberat de DSVSA. Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei, care valorifica pentru consum public lapte sau produse lactate, trebuie sa prezinte la control mai multe documente: actul de identitate al producatorului sau al membrului de familie care comercializeaza produsele; documentul de inregistrare sanitara-veterinara eliberat de DSVSA; carnetul de sanatate sau fisa de aptitudini a producatorului sau a membrilor de familie; carnetul de sanatate al animalului de la care au fost obtinute produsele; carnetul de producator. In scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare, medicii veterinari care asigura supravegherea sanitara-veterinara a pietelor agroalimentare vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestor. Alimentele declarate necorespunzatoare in urma controlului vor fi scoase de la comercializare. Echipele DSVSA vor urmari ca vânzarea produselor alimentare sa aiba loc in spatii autorizate, in care sa se asigure temperatura prevazuta de norme pentru aceste produse, dar si conditii de igiena corespunzatoare. Comertul stradal este in continuare interzis. „In cazul in care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din sistemul de comert stradal se expun riscului de imbolnavire, arata dr. Gheorghita Vlad, de la compartimentul de comunicare al DSVSA. Este interzisa si organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala provenite din sacrificarile in gospodaria proprie. In cazul in care consumatorii constata nereguli in comercializarea alimentelor sunt rugati sa ne contacteze.” O pot face la numerele de telefon 0234/586233; 0234/586372.
Doina Mincu
O amenintare de sezon este trichineloza, boala produsa de un parazit care se gaseste in carnea de porc. Aceasta afectiune este mortala daca nu se trateaza la timp si corect. Pentru a preveni astfel de cazuri, DSVSA va lucra zilnic si dupa program prelungit in perioada 23-31 decembrie. Examenele trichineloscopice vor fi realizate intre orele 8-18, iar duminica si in sarbatorile legale, intre 8 si 13.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.