Judetul Bacau a inregistrat, ca majoritatea judetelor tarii, o scadere accentuata a numarului de fermieri in ultimii ani. La nivel national, peste 25.000 de fermieri au fost nimiciti de criza. Mai nou, agricultorii se revolta impotriva autoritatilor ca nu au intervenit prompt in scandalul legat de laptele toxic. Este, insa, numai vârful icebergului, deoarece agricultorii au avut de suferit profund in ultimii ani, iar viitorul arata si mai sumbru. Astfel, dincolo de acest scandal, fermierii vor fi loviti si in alt punct dureros, prin introducerea impozitului forfetar in sectorul agricol, care le va diminua serios veniturile. Scopul impozitului ar fi reducerea evaziunii din agricultura, insa producatorii spun ca efectele vor fi distructive.
La finele anului 2008, România avea 124.845 de fermieri, pentru ca numarul lor sa ajunga la putin sub 100.000 in decembrie 2012. Altfel spus, o scadere de peste 20% in numai patru ani. In total, din cele 41 de judete ale tarii, numarul fermierilor a scazut in 37 si a crescut doar in patru, dar intr-un ritm anemic (Harghita, Mehedinti, Braila, Brasov). Cei mai multi fermieri au disparut din Ilfov (peste 70%), urmat de judetele Arges, Mures, Prahova.
Media procentuala exacta pe tara a numarului de fermieri disparuti din sistemul agricol, in totalul judetelor, este de 22,15%. Judetul Bacau se afla in clasament pe locul 25, cu o scadere de 17,1% a numarului fermierilor, asadar sub media nationala. Mai exact, daca in 2008 aveam inregistrati in judet 3389 de fermieri, la sfârsitul anului 2012 mai erau 2.809 fermieri. „Fermierii care au disparut au dat faliment, in primul rând pentru ca nu sunt specializati, fiindca fac agricultura dupa ureche. Agricultura este o stiinta pe care nu o poate practica orice aventurier. Este adevarat ca exista unele piedici si din partea statului, prin politica fiscala, dar cu un management bun se poate trece peste aceste impedimente”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din
România (LAPAR). Cu privire la noua fiscalizare, Baciu a declarat ca, „de fapt, agricultorului i s-au pus noi biruri, care nu fac decât sa degradeze si mai mult viata de la tara. Ar fi trebuit gasite cai de impozitare a persoanelor fizice care au luat in arenda sute de hectare, primesc si subventii, dar nu achita mai nimic la bugetul de stat”.