15 noiembrie 2024

Zeci de miliarde pentru deszapezire

Autoritatile promit drumuri curate

Autoritatile, de la cele locale la cele nationale, au aprobat planurile pentru deszapeziri din acest an. Vom avea baze in intreg judetul, iar costurile au fost deja stabilite.

Sectia Drumuri Nationale Bacau va administra circa 400 de kilometri de drumuri nationale. Deszapezirea se va face cu utiliaje proprii, dar si inchiriate. Directia dispune de 21 de autobasculante cu lama si raspanditor. 16 vor actiona in permanenta, iar la nevoie, "in cazul instituirii unui cod galben, avem la dispozitie alte 5 autobasculante", a precizat Sorinel Leahu, directorul adjunct al Sectiei Drumuri Nationale Bacau. Necesarul de material antiderapant este de 6100 de metri cubi de nisip si 6.800 de tone de sare, din care "pe stoc, in acest moment, avem 2.000 de tone de amestec de material antiderapant. Aceasta cantitate se afla in cele patru baze si cinci puncte de sprijin de pe raza judetului", a mai spus Leahu. Este vorba de bazele de la Bacau, Floresti, Ghimes si Onesti si punctele din Bacau, Targu Ocna, Sanduleni, Odobesti si Poiana Sarata. Anul acesta, de deszapezire se va ocupa societatea Spedition UMB, a omului de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu.



Judetul va avea cinci baze de deszapezire

Serviciul Public Judetean de Drumuri (SPJD) Bacau a impartit judetul in cinci zone, fiecare arondata unei baze de deszapezire. S-a tinut cont de rapiditatea cu care se poate ajunge la DJ, dar si la drumurile comunale din zona. Conform planului de combatere a inzapezirii si poleiului, aprobat de consilierii judeteni, drumurile sunt clasificate pe nivele de viabilitate, pe criteriul intensitatii traficului. Din 935,2 km, cat are CJ Bacau in administrare, 436,39 km sunt de nivelul II, 398,26 km, de nivelul III, iar 100,6 km, de nivelul IV. "Exista zone in care se va interveni numai cu aprobarea Comandamentului de deszapezire constituit la nivelul CJ Bacau", arata Valentin Palea, directorul SPJD. Planul mai stabileste cantitatile minime de material antiderapant care vor fi imprastiate pe carosabil, precum si sectoarele in care drumurile judetene vor fi protejate cu parazapezi, pentru a preveni formarea de troiene.

O datorie de 10 miliarde din iarna trecuta

Drumurile judetene vor fi deszapezite de firma Tehnostrade SRL, apartinand lui Dorinel Umbrarescu. Nu s-a organizat licitatie deoarece "cu aceasta societate avem un contract-cadru, incheiat in 2009, pe trei ani", declara directorul SPJD Bacau. Deocamdata, nu se stie cat va incasa Tehnostrade: "Calculul se va face la sfarsitul iernii, cand vom sti cat s-a intervenit in judet. Iarna trecuta, deszapezirea ne-a costat 25 de miliarde de lei vechi, din care mai avem de achitat 10 miliarde. Am discutat cu ei si au acceptat sa le platim datoria esalonat, pana la 31 decembrie, iar daca nu vom reusi sa le dam toata suma, diferenta o vom plati din bugetul anului 2012", afirma Valentin Palea. In aceasta suma intra manopera si materialele antiderapante. CJ Bacau va plati firmei lucrarile executate, dar si orele in care utilajele stau in garaj. "Vom plati 8 ore pe zi de asteptare la tariful de 40 lei/ora, pentru toate cele 15 utilaje din judet. E vorba de masinile cu lama si cele de raspandire. Pentru freze, trailere si incarcatorul de masini nu platim nimic", afirma Valentin Palea. 40 de lei pe ora inseamna 320 lei/zi, iar pentru intreaga iarna ar putea ajunge la 30.000 lei. Directorul SPJD sustine ca acest contract este avantajos si pentru CJ, si pentru firma Tehnostrade, care nu si-ar putea amortiza cheltuielile daca ar avea un contract pe un an.

Deszapezire cu masini si oameni

Si Primaria municipiului Bacau a facut planul de bataie pentru acest sezon. "Avem asigurate stocurile de materiale si utilaje pentru sezonul rece. In acest moment, sunt depozitate 840 de tone de nisip, 100 de tone de sare si 200 de tone de material antiderapant", a precizat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau. Institutia dispune de cinci utilaje de mari dimensiuni pentru imprastiat material antiderapant, opt pluguri si mai multe utiliaje pentru degajat intersectiile si transport de mari si mici dimensiuni. Trotuarele vor fi degajate insa de lucratori ai Directiei de Servicii Publice. "250 de angajati ai Primariei vor lucra in trei schimburi pentru a degaja zapada de pe carosabil si trotuare", a mai spus Tomescu.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat in sedinta de miercuri planul de masuri pentru acest sezon rece. Institutiile de interventie vor actiona pentru a preveni, limita si inlatura urmarile unor evenimente negative, specifice acestei perioade. Fortele de ordine vor fi prezente in special in locatiile publice unde se vor organiza manifestari specifice sarbatorilor si pe de alta parte, si acolo unde, din cauza caderilor masive de zapada, populatia ar putea fi afectata.
Andreea Gavrila
Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014