16 ianuarie 2025

Spitalul din Podu Turcului, din nou in pericol

Bani mai putini si conditii dure

Spitalele private au primit din nou vesti proaste de la Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dupa ce, la inceputul acestui an, s-a anuntat ca acestea nu vor mai primi finantare de la bugetul asigurarilor sociale, acum li se impun conditii draconice. Printre altele, spitalele private vor fi obligate sa plateasca pentru pacientii transferati la unitatile publice. Pe de alta parte, finantarea va fi mult sub cea din anii trecuti.



Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au pus gând rau spitalelor private. La inceputul acestui an, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a prevenit pe pacientii care vor merge la unitatile private ca vor plati integral serviciile medicale. Aceasta, deoarece se intentiona ca, de la 1 martie, spitalele private sa nu mai aiba contract cu casele de asigurari de sanatate. Ulterior s-a revenit asupra deciziei, dar spitalelor li s-au pus, prin Contractul-cadru de acordare a asistentei medicale, conditii dure la contractarea care va avea loc in saptamânile viitoare. Cel mai afectat de noile prevederi este spitalul din Podu Turcului, o unitate privata care asigura asistenta medicala unui numar de 50.000 de locuitori din zona. „S-a pus o noua conditie de contractare, a declarat dr. Mihaela Nedelcu, managerul Spitalului Polimed Podu Turcului. Casa de Asigurari de Sanatate incheie contract cu furnizorii privati in limita a 5% din numarul de paturi contractabile stabilite pe judet. Suma se va distribui la toti furnizorii privati de servicii medicale spitalicesti. In proiectul normelor de aplicare a contractului cadru nu se prevede documentatia ce trebuie inaintata pentru a justifica necesitatea cresterii numarului de paturi contractabile pentru furnizorii privati.” Conducerea spitalului este nemultumita si de formula de calcul pentru suma contractata. Pentru 2013 se va aplica un indice de complexitate a cazurilor (ICM) realizat in 2011. Numai ca, in 2012, la spitalul din Podu Turcului s-au deschis compartimente noi, ceea ce a dus la cresterea indicelui de complexitate a cazurilor rezolvate. Pentru spital ar fi mult mai avantajos ICM din 2012.
O alta prevedere impune spitalelor private sa le plateasca celor publice serviciile medicale atunci când transfera pacienti. Managerii vor fi obligati sa dea declaratii notariale prin care se vor obliga sa respecte aceasta noua conditie.
Spitalul din Podu Turcului este primul spital privat din tara. ~n 2004, Ministerul Sanatatii a incercat sa inchida unitatea care era la acea vreme un spital comunal. Unitatea a fost salvata de un investitor din zona, renovata si dotata dupa standarde occidentale. Acum are 153 de paturi si a reusit sa atraga 22 de medici. In ciuda faptului ca spitalul este privat, pacientilor nu li se cere coplata pentru serviciile primite.

„Prin Casa de Asigurari se vor plati spitalelor private serviciile complementare celor din spitalele publice in apropierea carora se afla. Nu a luat nimeni in calcul cazul nostru, un spital privat aflat intr-o zona izolata.”
Dr. Mihaela Nedelcu, manager Spitalul Polimed Podu Turcului



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img