8 noiembrie 2024

Arta naiva si arta populara – ambasadoarele Bacaului

Salonul de Primavara al Artei Naive

O manifestare “Marca inregistrata – Geo Popa”: discreta, plina, cu suficient fast, prezenta selecta, discursuri de continut, muzica, expozitii, cadouri, toate la un loc: Muzeul Artei Contemporane de la Centrul de Cultura “George Apostu”. O incântare pentru participanti, dar si pentru cei care, ocazional sau la comanda, se ocupa de managementul cultural al judetului. Nu au lipsit parlamentari, europarlamentari, sefi ai unor institutii de cultura si administrative, scriitori, artisti plastici, creatori de costume si masti populare, prieteni ai Centrului, Ansamblul “Busuiocul”. Si daca trebuie sa poarte un nume, intâmplarea s-a numit “Salonul de Primavara al Artei Naive”, editia a XXII.
Invitati de onoare la Salon au fost partenerii europeni din sase tari (Belgia, Franta, Italia, Portugalia, Spania, România) participanti la proiectul transnational Grundtving – Langages du vegetal en Europe, derulat timp de trei zile in Bacau, proiect finantat de Uniunea Europeana si coorodonat de Association Paysage et Patrimoine Sans Frontiere, din Saint-Germain-en-Laye Franta. “La actuala editie participa 45 de artisti din judetele Caras Severin, Timis, Galati, Iasi, Braila, Arges, Vâlcea, Constanta, Teleorman, Bacau si Bucuresti, care au expus peste 140 de lucrari. Ca o noutate, la actuala editie au expus si multi tineri, mai precis 17. Este, de altfel un obiectiv al nostru, sa atragem cât mai multi tineri spre arta naiva. Salonul din acest an a fost un succes, mai ales ca lucrarile expuse au fost vizionate si de participantii europeni la proiectul Grundtvig Langages du vegetal en Europe”, ne-a declarat Florin Zancescu, director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau. Juriul, format din personalitati recunoscute in domeniul artistic bacauan, al carui presedinte a fost criticul de arta Iulian Bucur a nominalizat peste 30 de lucrari pentru jurizarea finala. “Arta naiva este sora mai mica a “artei mari”, mai putin bagata in sema, insa esteticienii spun ca arta este numai una, adica aceasta umila sora – arta naiva – participa cu toate puterile, cu toate «armele», la Marea Arta. Expozitia de astazi este una exceptionala, in opinia mea, mai ales ca s-au confruntat mai multe scoli ale artei naïve, fiecare cu genul proxim si diferenta specifica. Scoala de la bacau este una dintre cele mai bune care “povestesc”, iar cea de la Resita, ca sa dau doar doua exemple, este cea mai buna care “viseaza”, este opinia criticului de arta Iulian Bucur.
Au fost acordate diplome si premii celor care au trecut de exigentele juriului. Diplome pentru debut: Daniel Voinescu- Iasi, Andrei Antonesei-Iasi, Vlad Toader-Bacau, Bogdan Verea-Iasi, Madalina Maftei-Iasi, Paula Pântea – Iasi.
Premiile sponsorului SIF Moldova: Mircea Cojocaru – Galati, Maria Gosoiu – Constanta. Premiul CJCPC Bacau: Adriana Parfeni – Bacau.
Marele Premiu al Salonului a fost acordat cunoscutei artiste Salomeea Andronic – Bacau, participanta la numeroase saloane, câstigatoare a multor premii nationale si internationale. In buna traditie a continuarii si diversificarii activitatilor de punere in valoare a traditiilor populare zonale, si in acest an, “Salonul de primavara al Artei Naive” a adus in fata publicului masti si costume populare apartinând mesterului popular Marian Lungu din Sanduleni – Bacau si Ansamblului Folcloric “Busuiocul”. Totul s-a incheiat cu un spectacol folcloric dedicat oaspetilor din cele sase tari europene, sustinut de prestigiosul Ansamblu bacauan “Busuiocul”, condus de maestrul Petrica Vlase.
“Au fost trei zile de incântare pentru mine si pentru colegii mei, am ars impreuna pentru acest ca proiect sa-si poata finaliza obiectivele. Am fost placuti impresionati de caldura cu care ne-ati primit, am fost impresionati de ceea ce am vazut la Geoseni si Suceava, ne-am indragostit de Bacau, un oras frumos, cu oameni deosebiti. Ceea ce am vazut in aceasta seara, fiti siguri ca vom povesti celor de acasa, dar si forurilor europene care ne-au facilitat aceasta intâlnire de lucru. Va multumim din toata inima”, au fost cuvintele doamnei Aline Rutily, coordonatoarea proiectului.






Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014