Din 17 noiembrie nu vor mai fi acceptate pe piata decat tigarile cu tendinta redusa de aprindere. Cei care vor produce sau comercializa alt fel de tigari vor fi aspru sanctionati. Pachetele de tigari neconforme, gasite in stoc, vor fi confiscate si distruse.
Producatorii si distribuitorii de tigari mai au la dispozitie o zi pentru a se conforma noilor reglementari privind calitatea tigarilor. Din data de 17 noiembrie ei nu mai au voie sa produca ori sa comercializeze decat tigari cu tendinta redusa de aprindere. Aceasta inseamna ca tigara trebuie sa se stinga de la sine cat mai repede, inainte de a ajunge la capat, in cazul in care a fost aprinsa si nu este fumata. Producatorii si comerciantii de tigari au avut la dispozitie peste noua luni de zile pentru a se adapta noilor cerinte, valabile in toata Uniunea Europeana. Asociatia de Standardizare din Romania a adoptat inca din data de 10 martie 2011 standardele comunitare. Bacauanii considera mai mult decat necesara o asemenea masura. “Fiecare poate sa fumeze, conditia este, insa, sa aiba in vedere pericolele pe care le prezinta acest consum pentru el si cei din jurul lui. Or, unii fumatori lasa ori arunca tigara aprinsa la voia intamplarii. Evident ca masura aceasta va duce la reducerea numarului incendiilor”, este de parere Lili Borosanu. Acest lucru este confirmat si de autoritatile implicate in transpunerea in practica a masurii amintite. “Noile reglementari au fost impuse de mai multe accidente nefericite care s-au intamplat ca urmare a faptului ca o tigara aprinsa si nefumata nu s-a stins imediat, a spus Toader Fratila, comisar-sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau. Actul normativ vine sa protejeze sanatatea consumatorilor si sa le asigure securitatea.”
Sanctiuni dure pentru neconformitate
Tigarile cu tendinta redusa de aprindere trebuie sa respecte cerintele impuse de standardele europene si sa fie conforme cu normele de securitate obligatorii. Acestea din urma sunt prevazute in Directiva 2001 pe 95 a Comunitatii Europene privind securitatea generala a produselor si sunt transpuse in legislatia nationala prin Legea 245 pe 2004. Punerea pe piata a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere va atrage dupa sine sanctionarea atat a producatorilor cat si a distribuitorilor. Noile reglementari prevad ca producatorii vor fi sanctionati pentru nerespectarea lor cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 30.000 de lei. Pentru aceeasi abatere distribuitorii risca amenzi intre 700 si 7.000 de lei. Totodata, distribuitorii au obligatia sa participe, in limitele activitatilor lor respective, la monitorizarea securitatii produselor puse pe piata. Ei trebuie sa pastreze si sa furnizeze autoritatilor competente documentele pentru determinarea originii tigarilor. Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor va demara verificarea respectarii standardelor europene si a documentelor inca de maine, 17 noiembrie. Acolo unde va depista pachete de tigari neconforme le va confisca si distruge.
Elena Tintaru