14 noiembrie 2024

Taxa la externare

Intre 5 si 10 lei iesirea din spitalele publice

De la 1 aprilie, si nu este o pacaleala, pacientii vor plati, la externarea din spitale, o taxa. Aceasta va fi modica, dar va permite unitatilor sanitare sa-si rotunjeasca veniturile. Prevederile privind coplata au fost introduse in Contractul cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Recent aprobat, contractul aduce si ale noutati pentru pacienti si furnizorii de servicii medicale.



Guvernul a aprobat miercuri Contractul-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de stat. Acesta vine cu noutati fata de contractul vechi, valabil in anii 2011 si 2012. Una dintre acestea este coplata, o taxa pe care fiecare pacient o va plati la externarea din spitalele publice. Cuantumul taxei va fi stabilit de fiecare unitate sanitara, dar nu poate fi mai mic de 5 lei si nici mai mare de 10 lei. Bacauanii au pareri diferite despre noua taxa pe boala.
Coplata se va percepe pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua. Nu se va plati taxa la externare pentru serviciile medicale acordate in compartimentele de ingrijiri paliative si nici pentru internarile obligatorii in cazul unor categorii de bolnavi psihic. Nici pacientii care au afectiuni pentru care se impune internare mai lunga de 1 an nu vor suporta coplata. Sunt exceptate, de asemenea, serviciile medicale acordate pacientilor internati in urgenta. Ministrul Sanatatii a justificat introducerea coplatii prin intentia de a-i determina pe pacienti sa fie mai responsabili si sa nu se interneze nejustificat in spitale. Suma este, insa, prea mica pentru a se atinge acest scop. Mai grav este ca ii va afecta, totusi, pe pacientii foarte saraci, pentru care chiar plata a numai 5 lei la externare reprezinta un efort financiar. Alte noutati ii vizeaza pe medicii de familie. Acestia vor primi 50 la suma din suma lunara de la Casa de Asigurari pentru pacientii inscrisi pe lista si 50% pentru serviciile medicale acordate. O alta schimbare este obligarea spitalelor private sa plateasca serviciile pentru pacientii pe care ii transfera la spitalele publice. Urmeaza publicarea normelor de aplicare a Contractului-cadru de acordare a asistentei medicale.

Ministerul Sanatatii a incercat anul trecut sa introduca un alt fel de coplata, intre 4 si 250 de lei, in functie de serviciul medical primit de pacient. Bolnavii ar fi trebuit sa scoata bani din buzunar incepând de la vizita la medicul de familie. Tariful urma sa se majoreze proportional cu complexitatea serviciilor medicale acordate.

Spitalul Judetean de Urgenta a avut anul trecut 56.830 de externari. Daca fiecare pacient ar fi platit tariful maxim la externare, spitalul si-ar fi completat veniturile cu 568.300 de lei.

„De unde sa dea pacientii necajiti? Eu sunt de acord sa dau. Si asa scot bani din buzunar când ajung la spital. Daca stiu cei de acolo ca platim spitalului, poate ne vad mai bine.”
Alexandru Breahna

„Sistemul sanitar lasa de dorit. Nu stiu daca va fi mai bine pentru pacienti sa dea taxa asta. Poate vor folosi spitalele banii la igienizare. Acum vin de la spital si e un miros de nu stii cum sa pleci mai repede.”
Rodica Ojog




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014