22 ianuarie 2025

Pedepse cu inchisoarea pentru comerciantii de vise

Putem pune punct afacerilor cu etnobotanice

Comerciantilor de etnobotanice li se pregateste sfarsitul. Aceasta pentru ca guvernantii au aprobat in sfarsit Legea privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Cei care ofera astfel de produse risca inchisoarea, iar autoritatile sunt dispuse sa ii ridice "cu tot fundatie", cel putin asta a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, organizate ieri, prefectul Constantin Scripat.

In sfarsit, activitatea celor care comercializeaza produse etnobotanice devine sanctionabila chiar cu inchisoarea. In mod ironic, exact pe 13 noiembrie a intrat in vigoare Legea 194 din 2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Odata intrata in vigoare legea, autoritatile nu mai au nici un motiv sa nu aplice sanctiunile cele mai dure. "Legea se refera imperativ la niste masuri pe care sa le luam. Nu mai mergem sa ii supraveghem, sa ne dam cu parerea, ii luam cu tot cu temelie si fundatie. Din momentul de fata avem cadru legislativ de a interveni, iar lupta devine egala", a declarat Constantin Scripat, prefect de Bacau.

Se inmultesc cu girul autoritatilor



Desi in perioada verii autoritatile au reusit sa inchida aproape toate magazinele din municipiu, din nefericire, alte afaceri au rasarit peste noapte. "In ultima perioada, spre surpriza noastra, de doua saptamani incoace au inceput sa apara, dar cu concursul Primariei Bacau deoarece le-a dat autorizatie de functionare. Aceasta nu o putem anula sau ridica. Poate fi anulata de cel care a emis-o sau de instanta. Acum nu mai avem ce astepta, indiferent de ce face Primaria sau instanta. Aceasta lege ne vine in ajutor si din momentul de fata discutam altfel cu cei care vor sa incalce legea, sa ne batjocoreasca tinerii pe la colturi, pe siteuri", a adaugat Scripat. Acesta a facut referinta si la cazul magazinului de langa Ateneu, pentru desfiintarea caruia a fost necesara interventia pe langa proprietarul spatiului. Si nici aceasta nu a fost de ajuns, drept dovada, dupa o scurta perioada in care magazinul nu a functionat, acum s-a redeschis.

Inchisoare pana la 20 de ani

Potrivit noului cadru legislativ, cei care comercializeaza astfel de substante la fel ca si cei care fac reclama sau ii impiedica pe oamenii legii in activitatea de control sunt pasibili nu doar de amenzi, ci si de inchisoare. "Toate operatiunile cu asemenea substante sunt sanctionate cu inchisoare. Pentru cei care comercializeaza fara autorizatie, pedepsele sunt de la 2 la 8 ani. Daca persoana care a consumat are nevoie de ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se prevede inchisoare de la 6 la 12 ani pentru cei de la care s-au procurat substantele. Legea este drastica, pe masura efectelor care se produc asupra tinerilor. Vom face controale la toate punctele unde avem informatii ca se face vanzare", a avertizat cms. sef Vasile Oprisan.
Cea mai dura sanctiune de aplica pentru cei care au cauzat prin activitatea lor decesul unei persoane. Acestia sunt pasibili de inchisoare de la 10 la 20 de ani. Efectele asupra consumatorilor sunt insa greu de indepartat. "Problema este numarul foarte mare de consumatori care ajung la Urgente. O alta problema este varsta acestor tineri. Majoritatea au 20 de ani si sunt numai cei care ajung la adulti. Ceilalti ajung la Pediatrie. Un al treilea semnal de alarma este ca sunt multi altii care nu declara ca au consumat, nu recunosc acest lucru si acestia nu sunt in statistici", a explicat dr. Elena Bilbor, medic-sef UPU Bacau.
Pana in acest moment autoritatile au identificat 7 puncte in municipiu de comercializare a produselor cu efect psihotrop. Majoritatea acestor magazine isi desfasoara activitatea discret, dar au program non-stop.

Sanctiunile prevazute de lege:
– comercializare fara a detine autorizatie: inchisoare de la 2 la 8 ani;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive are nevoie de ingrijiri medicale de pana la 60 de zile: inchisoare de la 6 la 12 ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive are nevoie de ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile: inchisoare de la 7 la 15 ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive moare: inchisoare de la 10 la 20 de ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– impiedicarea autoritatilor de a efectua controale in timpul programului de lucru, in sedii si incinte: amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani;
– publicitatea oricaror produse pretinzand ca prin consum produc efecte psihoactive: inchisoare la 1 la 3 ani.

Potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica, in primele 5 luni din 2010, la nivelul intregii tari, au fost inregistrate 206 cazuri de pacienti care au ajuns la spital cu efecte secundare de pe urma consumului de etnobotanice. Prin comparatie, in primele zece luni din acest an, in judetul Bacau, s-au inregistrat 55 astfel de cazuri.

Acum doua saptamani, patru tineri au ajuns pe mainile medicilor de la Urgente, dupa ce au cazut in strada dupa ce au consumat etnobotanice achizitionate de la un petshop.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img