Piata imobiliara din Bacau este inca blocata, tranzactiile sunt destul de putine, iar cauza nu sta atât in lipsa banilor, cât in preturile deplasate cerute de proprietari. De altfel, Bacaul ete unul dintre orasele destul de greu accesibile pentru cumparatorii de locuinte, conform unui clasament national intocmit recent.
La nivel national, Bacaul se situeaza intr-o zona medie a preturilor locuintelor, in conditiile in care salariul mediu este sub media pe tara. Pretul mediu al unui metru patrat este de 674 euro, iar pretul mediu al unui apartament de 60 mp este de 40.440 euro. Conform unui algoritm de calcul ce include mai multi indicatori statistici, printre care si salariul mediu de circa 275 euro, unui bacauan ii trebuie 12,3 ani sa isi cumpere o locuinta. Spre comparatie, cele mai accsibile locuinte sunt in Resita, unde acelasi apartament s-ar vinde cu 27.120 euro, salariul mediu de 265 euro, iar conform aceluiasi algoritm, unui resitean i-ar trebui doar 8,5 ani sa isi cumpere o locuinta. La celalalt pol se situeaza municipiul Oradea, unde acelasi apartament de 60 mp costa 49.560 euro, salariul mediu este de 251 euro, iar unui localnic ii trebuie 16,5 ani sa isi cumpere o locuinta. In zona Moldovei, cele mai greu accesibile locuinte sunt la Suceava (pret de 43.200 euro, salariu de 234 euro), la Iasi (pret de 50.220, salariu de 316 euro), iar in top urmeaza Bacaul.
Piata fluctuanta
Reprezentantii Companiei Imobiliare Apollon spun ca, in ciuda prejudecatilor de pe piata imobiliara, lipsa de bani a cumparatorilor nu este nici pe departe principala cauza a blocajului partial al tranzactiilor. Asta pentru ca anunturile imobiliare sunt pline de doritori de apartamente care ofera foarte explicit pretul maxim pe care sunt dispusi sa-l plateasca si care frecvent aproximeaza foarte bine pretul zonei pentru un anumit tip de apartament. Mai mult decât atât, proprietarii care cer preturi potrivite scapa de apartamente imediat. Mai sunt si situatii in care unii proprietari nu sunt dispusi sa reduca prea mult din pretentii, ci mai degraba aleg sa le inchirieze pentru o perioada, decât sa le vânda la pretul pietei.“Un exemplu de tranzactie rapida, motivata de pretul adaptat actualei perioade, este un cel al unui apartament din zona Stefan cel Mare, care s-a vândut in luna decembrie, la aproximativ doua luni de la scoaterea pe piata, cu 28.900 de euro. Un alt exemplu este al unui proprietar grabit, care a redus pretul apartamentului de trei camere din zona Bistrita-Lac de la 49.000 de euro la 43.000 de euro, astfel ca a gasit cumparator in doua saptamâni”, a declarat Alexandru Manolache – broker imobiliar in cadrul companiei imobiliare Apollon.