Instanta de contencios a admis actiunea impotriva HCL nr. 161/2011
Instanta de contencios administrativ a admis actiunea Prefecturii, in sensul desfiintarii HCL nr. 161 din 12 mai 2011, prin care edilii Bacaului au crescut pretul de depozitare a gunoiului in rampa de la N. Balcescu de la 5,7 lei/tona la 24 lei/tona.
Pretul gunoiului depozitat in rampa de la Nicolae Balcescu ramane la 5,7 lei/tona. In luna mai, Consiliul Local Bacau a decis – in sedinta extraordinara – majorarea pretului la 24 lei/tona, in conditiile in care masura alesilor bacauani afecta – la acel moment – o treime din populatia judetului (22 de comune invecinate municipiului Bacau depoziteaza deseuri in groapa de gunoi amintita).
Actiunea Prefecturii in instanta de contencios a avut in vedere faptul ca edilii Bacaului au actionat fara o consultare prealabila a populatiei si fara a instiinta comunele afectate de scumpirea pretului de depozitare. Mai mult, au atras atentia reprezentantii Prefecturii, calculele economice in baza carora municipalitatea a decis cresterea cu 400 la suta a pretului de depozitare sunt nefundamentate. "Aprobarea taxelor de catre consiliile locale are loc la inceputul fiecarui an fiscal. Noi am considerat nejustificata majorarea acestei taxe speciale, la mijlocul anului bugetar. Municipalitatea bacauana nu a justificat caracterul de urgenta al adoptarii HCL nr. 161, in contextul in care scumpirea afecta mai multe comune. Din hotararea pe care am contestat-o nu rezulta ca ar exista acordul celor 22 de comune in vederea efectuarii", a declarat prefectul Constantin Scripat. El a afirmat ca va veghea la respectarea legalitatii in administratie. "Voi stopa, ori de cate ori este cazul, abuzurile si ilegalitatile primarului Romeo Stavarache, in conformitate cu atributiunile pe care mi le confera legea. Reamintesc ca de fiecare data cand Prefectura a contestat legalitatea unor hotarari ale CL Bacau, instanta ne-a dat dreptate", a conchis prefectul.
Depozit administrat ilegal
Groapa de gunoi ecologica este administrata temporar de municipalitatea bacauana, fara ca aceasta sa detina o licenta in acest sens. Potrivit legislatiei ce reglementeaza organizarea si functionarea serviciilor comunitare, acestea trebuie prestate – in mod obligatoriu – de firme cu licenta (n.r. – astfel de societati sunt, in Bacau, SOMA – salubrizare, Transport Public – transport de persoane etc.). Din cauza problemelor aparute la organizarea licitatiei, precum si a intarzierii privind darea in functiune a depozitului, acesta nu este administrat de un operator licentiat. In plus, conform Memorandumului in baza caruia municipalitatea bacauana a obtinut finantarea ISPA pentru construirea depozitului, obiectivul trebuia incredintat spre operare unei companii specializate in managementul deseurilor.
"Primaria nu a depus la ANRSC documentatia pentru a scoate licenta de administrare a depozitului pentru ca administrarea, conform Memorandumului ISPA, trebuie concesionata. Serviciul trebuia scos la licitatie si – in acest sens – n-am cerut licenta pentru ca stiam ca nu noi o vom face (n.r. – administrarea). Faptul ca s-a amanat atat, vizavi de stabilirea unui operator prin licitatie, cineva trebuia sa faca operarea. O facem tot noi, pentru ca avem o legatura cu salubrizarea", a recunoscut – nu cu mult timp in urma – Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice din Primaria Bacau.
Lucian Bogdanel