1 noiembrie 2024

Constantin Scripat, prefectul Bacaului: „Clientii CET, santajati cu conventiile individuale”

Conventiile pe care bacauanii racordati la sistemul public de termoficare trebuie sa le semneze cu CET Bacau au ajuns in vizorul Prefecturii. Reprezentantii Guvernului in teritoriu sustin ca functionarii municipalitatii ii santajeaza pe clientii casnici ai CET. Constantin Scripat, prefectul Bacaului, a dezvaluit ca Primaria conditioneaza acordarea subventiilor la caldura, stabilite prin hotarare de Guvern, de semnarea conventiilor individuale cu furnizorul de agent termic. Clientii racordati la CET care vor sa beneficieze de subventiile oferite de Guvern sunt obligati, de emisari ai societatii de termoficare, sa incheie conventii individuale. Oficialii Primariei Bacau neaga existenta unor practici de acest fel.

Conducerea Prefecturii Bacau sustine ca municipalitatea foloseste conventiile individuale pe post de obiect de santaj. Concret, sustin reprezentantii Guvernului in teritoriu, lucratorii Primariei conditioneaza acordarea subventiilor la caldura, stabilite de Executiv prin hotarare, de semnarea conventiilor cu furnizorul de agent termic, in speta CET Bacau. Cu alte cuvinte, afirma oficialii Prefecturii, bacauanii bransati la CET care vor sa obtina subventiile oferite de Guvern sunt santajati de edilii Bacaului cu semnarea conventiei individuale cu furnizorul de agent termic. Prefectul Constantin Scripat a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca practica este ilegala si ca ar fi fost instituita printr-o hotarare aprobata in Consiliul Local Bacau la finele lunii septembrie. Prefectul l-a invitat pe primarul Romeo Stavarache sa participe la conferinta de presa, insa edilul a declinat invitatia, sub pretextul ca ar fi plecat din judet. In schimb, Stavarache i-a trimis in conferinta de la Prefectura pe viceprimarul Roxana Mironescu si purtatorul de cuvant Ionut Tomescu.
“Acest ajutor pentru incalzirea locuintei vine de la Guvernul Romaniei si se adreseaza pentru toata populatia tarii. Ce-a facut Primaria Bacau sau cum a inteles sa duca la indeplinire acest proiect al Guvernului? Primaria Bacau, pe langa primirea acestor cereri pentru acordarea ajutorului de caldura, repet a ajutorului de la Guvern, si-a permis sa vina si cu un model de conventie de facturare individuala a energiei termice, o conventie prin care doreste sa creeze o relatie contractuala intre bacauanii racordati la sistemul public de termoficare si CET Bacau. Aici a aparut problema”, a afirmat Scripat. Prefectul a declarat ca pe adresa Prefecturii au sosit mai multe sesizari cu privire la practicile neortodoxe din cele 7 centre de colectare a cererilor pentru acordarea subventiilor la caldura. “Spre mine au venit mai multe sesizari, fapt ce m-a determinat sa verific situatia de la SPAS, dar si de la unul din cele 7 centre, sa vad daca sesizarile se confirma. Am constatat ca sesizarile sunt fondate. Aceasta cerere de ajutor de caldura de la Guvern este conditionata de semnarea unei conventii intre locuitorul bacauan racordat la CET si CET”, a spus prefectul. El a catalogat conventiile individuale drept o forma de santajare a bacauanilor bransati la sistemul public de termoficare. Scripat a apreciat drept ilegala practica municipalitatii.

Neaga santajul



Oficialii Primariei au negat existenta practicilor incriminate de prefect.
Acestia au declarat ca in municipiul Bacau ar exista 240 de asociatii de proprietari si ca pe masa Prefecturii au ajuns doar cateva sesizari.
Viceprimarul Roxana Mironescu a recunoscut, in schimb, ca prefectul se poate interesa de situatia termoficarii locale, in baza atributiunilor conferite prin lege.
“In Bacau sunt 240 de asociatii, dumneavoastra aveti in fata doua sesizari. Conventiile individuale de facturare exista de anul trecut. Este intr-un fel justificata reactia de respingere din partea administratorilor si a presedintilor de asociatie. Suntem insa in fata unei hotarari de consiliu local din septembrie 2011, hotarare care a urmat toti pasii legali. Aceasta hotarare a trecut in sedinta consiliului local cu majoritate de voturi si in aceasta hotarare se spune foarte clar ca abonatii de la CET SA trebuie sa-si faca conventie individuala de plata. Acordarea ajutorului de la bugetul de stat nu este conditionata de semnarea conventiei individuale cu CET”, a precizat Mironescu.

Guvernul a dat 5 milioane de euro CET-ului

Constantin Scripat a precizat ca Guvernul a acordat in ultimul an peste 20 de milioane de lei societatii de termoficare bacauane. Prefectul a aratat ca banii au venit in mai multe transe si ca in calitate de reprezentant al Executivului in teritoriu va urmari modul in care acestia sunt cheltuiti de Primaria Bacau.
“Guvernul Romaniei printr-un numar de 4 acte normative a alocat in cursul anului 2011 o suma de 207, 45 de miliarde lei vechi catre CET Bacau. Este o suma considerabila, destul de mare in conditii de criza. Cu atat mai mult, banii venind de la Guvern prin hotarari si ordonante, ma determina sa urmaresc ce se intampla cu acesti bani in teritoriu”, a spus Scripat.

Pomana pentru clientii CET, decontata de 70 la suta din locuitorii Bacaului

La sedinta Consiliului Local din septembrie, alesii bacauanilor au promovat un proiect de hotarare vizand stabilirea unui regulament de facturare a energiei termice livrate clientilor CET. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul Local, clientii casnici care incheie conventii individuale cu CET beneficiaza de reducerea cu pana la 50 la suta a penalitatilor la plata energiei termice. Aproximativ 70 la suta din locuitorii municipiului Bacau beneficiaza de surse de incalzire independente (n.r. – centrale termice, sobe etc.) si doar 30 la suta sunt bransati la sistemul public de termoficare.
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img