13 ianuarie 2025

Adio, Bacalaureat! Bine-ai venit meserie!

Liceele tehnice se pot transforma in scoli profesionale

Atentie la Bacalaureat! Senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, propune transformarea liceelor tehnologice cu rezultate slabe la bacalaureat in scoli profesionale. Andronescu isi motiveaza aceasta decizie prin faptul ca, in urma dezastrului de asta vara la acest examen s-au adoptat anumite masuri, iar unele unitati de invatamânt nu le-au aplicat si pentru asta vor raspunde. De asemenea, fostul ministru, care este acum si presedintele Comisiei pentru invatamânt din Senat, considera ca autoritatile din sistemul Educatiei trebuie sa imbunatateasca programele scolare din clasele primare si gimnaziale.



Bacaul are 20 de licee/colegii tehnologice

In Bacau, in unele licee deja se organizeaza simulari la Bacalaureat. Rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare. O medie de promovare de doar 10 la suta este considerata de unii directori chiar un plus de valoare, având in vedere ca anul trecut aceasta medie nu depasea 7 la suta. In municipiul Bacau sunt 5 licee tehnologice, iar in judet 15.

„E nevoie de scoala profesionala in actualul sistem de invatamânt, insa nu asa. In primul rând trebuie creat un cadru favorabil pentru invatamântul tehnologic si apoi sa se faca trierea. Rezultatele la bacalaureat nu sunt concludente. Nu numai despre asta e vorba. Bacalaureatul nu este un barometru.”
prof. Remus Cazacu – director CTC „N.V. Karpen” Bacau

“Mai bine s-ar infiinta din nou scolile de arte si meserii, scolile de ucenici. Mai bine s-ar mai gândi sa se organizeze si bacalaureat profesional. Invatamântul tehnologic a fost intotdeauna o Cenusareasa a sistemului pentru ca aici e nevoie si de bani – pentru baza materiala, pentru practica elevilor etc. Noi nu suntem consultati, iar daca suntem, e doar formal.”
prof. Danut Oprea – director CT „Petru Poni” Onesti

„Nu toti elevii sunt facut pentru a urma un liceu. Pe clasele a X-a si a XI-a deja am primit cereri de transfer spre alte licee cu profil de scoala profesionala pentru ca elevii vor sa invete o meserie, nu sa invete carte. Am facut o evaluare la «sânge» pe o simulare de bacalaureat. La Matematica cea mai mare nota a fost 3,90, iar la Româna doar câtiva au luat peste 5. Da, e nevoie de scoli profesionale, dar sa fie stabilite clar criteriile de selectie.”
prof. Ovidiu Neacsu – director Liceu Tehnologic Hemeius

„Numarul de licee este oricum prea mare si se investesc prea multi bani pentru ca un elev fara vocatie sa termine un liceu. O astfel de masura trebuia luata cu mult timp inainte. Pe de alta parte, sunt necesare investitii in dotarea scolilor profesionale, pentru pregatirea elevilor in domeniul IT, in utilizarea masinilor cu comanda numerica sau in alte domenii. De asemenea, se pot incheia contracte de colaborare cu intreprinderi, pentru pregatirea meseriasilor. Studiile pietei muncii privind necesarul de meseriasi in anumite domenii nu sunt relevante pe termen lung, intrucât ce este valabil acum se poate schimba peste sase luni. In acest moment, investitiile sunt slabe in domeniul productiei, astfel ca si cererea de oameni calificati este mai mare in servicii sau constructii.”
Marin Mironeasa, presedintele confederatiei patronale UGIR 1903, filiala Bacau

Cum e in Europa

In toate tarile europene sunt servicii serioase de consiliere a tinerilor (consilierul de cariera sau cel de orientare), prin care orice copil este testat riguros in privinta alegerii meseriei. Foarte important este faptul ca parinti au un rol foarte mic in aceasta orientare profesionala si lasa serviciile specializate sa-si faca datoria. Insa, din momentul in care elevul merge pe aceasta ruta profesionala nu mai are sanse de a merge pe ruta teoretica. Iar apoi, dupa absolvire, poate urma studii superioare, dar numai pe ruta pentru care a primit cerficatul. In Franta de exemplu, invatamântul agricol depinde numai de Ministerul Agriculturii care formeaza tinerii inca din scoli, ii angajeaza in domeniu si apoi ii specializeaza permanent. Peste tot insa, in tari precum Germania, Suedia, Anglia, chiar si Polonia, exista institutii si agentii specializate care prognozeaza schimbarile de pe piata muncii si in paralel pregatesc forta de munca in functie de aceste studii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img