Suntem bolnavi cu capul, cu ficatul, cu inima si cu orice altceva. Cei mai bolnavi din Europa. Ne place sa traim viata la maximum, sa ne distram, sa râgâim sanatos dupa o bauta strasnica, în care am înecat cea mai grasa halca de porc, mititei cu mujdei si mustar, derivati petrolieri îmbuteliati în chip de suc natural, tochituri grele chiar si pentru carburatorul unui tanc rusesc, daramite pentru un ficat omenesc. Suntem bolnavi fiindca ne stresam ca ramânem fara locuri de munca, fiindca avem rate, fiindca nu vine leafa la timp.
Cât suntem de bolnavi? Suntem atât de bolnavi pe cât de multe farmacii sunt. In preajma Spitalului Judetean, bunaoara, sunt nenumarate. În centrul orasului sunt acum cinci farmacii doar între “Luceafarul” si “Decebal”. Si se mai deschide una, perete în perete cu alta si la doi pasi de înca una. Va plati un pret record pentru chiriile din Bacau, de 5.600 plus tva în fiecare luna. La atâta banet, e clar ca afacerea cu medicamente merge din plin. Asemenea preturi si le permit insa doar marile lanturi de farmacii, în timp ce micile unitati independente sunt la limita supravietuirii.
De ce sunt multe farmacii? Pentru ca bagam pastile în noi ca înecatii. Ne pricepem la medicina, se pricepe si vecina, iar din doua pareri e gata si tratamentul. Ai băut si ai mâncat ca porcul, iar bila îti iese dupa aceea pe nas? Nu-i nimic, au leacuri la farmacie. Doar nu s-o trezi vreun doctor sa îti interzica sarmalele, afumatura, salata boeuf si damigeana cu vin. Negresit, exista si interesele obscure si întrepatrunse ale producătorilor si marilor vânzatori de medicamente, care joaca pe degetul mic fondurile publice de sute de milioane de euro din sistemul de sanatate.
În schimb, în spitale nu exista medicamente, iar daca esti intrenat si nu ai o ruda valida care sa îti cumpere de la farmacie prescriptia medicului, mori cu zile. Chiar daca ai cotizat si în viata anterioara la Sanatate.