De la inceputul acestei luni a intrat in vigoare Noul Cod Civil care aduce noutati in ceea ce priveste casatoria, divortul sau custodia copiilor dupa ce parintii s-au separat. Pentru prima data se legifereaza si logodna, iar sotul parasit la altar poate primi despagubiri. Avocatii bacauani sunt insa de parere ca desfacerea casatoriei se face mult prea usor si ca institutia familiei nu mai este ce a fost candva.
Dupa mai bine de 160 de ani, in Romania a aparut un nou Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie. Avocatii spun ca acesta nu se va aplica imediat pentru toate dosarele aflate pe rolul instantelor. O noutate absoluta fata de vechiul Cod este aparitia logodnei, care exista si pana acum, dar nu inscrisa. Aceasta vine sa lamureasca mai ales situatia sotilor parasiti inainte de nunta. „Practic, sotul care a cheltuit cu organizarea nuntii va fi despagubit daca petrecerea nu va mai avea loc. De asemenea, si darurile mai importante primite la logodna se vor restitui”, explica avocatul Gigi Candet, decanul Baroului Bacau. Logodna nu conditioneaza insa incheierea unei casatorii, care pastreaza in mare aceleasi conditii. Cei care aleg sa se uneasca pe viata o pot face dupa ce au implinit 18 ani sau mai devreme, de la 16 ani daca primesc aviz din partea medicului. „Si in acest Cod este specificat foarte clar ca este interzisa casatoria intre persoane de acelasi sex”, a mai spus avocatul Candet. Sotii pot incheia conventii matrimoniale cu ajutorul carora sa-si puna la adapost toate bunurile dobandite anterior casatoriei si fiecare sa aiba partea lui de lucruri ori sa aleaga sa imparta averea.
Divortul la Starea Civila sau la notar, chiar daca ai copii
Daca pana acum cei care doreau sa se desparta se puteau adresa Starii Civile sau notarului doar daca aveau cel putin un an de la casatorie si nu aveau copii, acum se pot adresa celor doua institutii si cei care nu indeplineau aceste conditii. „Cred ca se acorda o prea mare libertate in acest sens. Practic, cine vrea poate sa divorteze si dupa o zi. Faptul ca nu mai sunt obligati sa mearga in instanta lasa cale libera pentru indeplinirea unor mofturi. Inainte veneau in sala de judecata, asistau si la alte cauze, apareau in fata judecatorului si asa realizau ca este un lucru serios si pe multi ii punea pe ganduri”, a mai adaugat Candet. Desfacerea casatoriei la notar sau la Starea Civila se poate face numai daca sotii se inteleg in prealabil cu privire la numele dupa separare si plata indemnizatiei pentru cresterea copiilor. Avocatii cred ca multi nu se vor intelege si ca vor ajunge tot in instanta. Nici divorturile nu vor fi mai linistite. Sotul inselat, care vine dintr-o casnicie care a durat mai bine de 20 de ani, poate solicita in instanta sa i se plateasca o prestatie compensatorie pentru dezechilibrul financiar cauzat. La fel si cel care a fost inselat, indiferent de perioada mariajului. „In Cod nu se vorbeste despre un procent din venituri sau avere si atunci va lasa liber judecatorilor sa aleaga”, a conchis avocatul Nicu Gigi Candet. Tot ca o noutate, de acum parintii care aleg sa mearga pe drumuri separate pot obtine custodia comuna a copiilor, ceea ce noi vedeam pana acum doar in filme, dar la fel de bine, magistratul poate decide ca minorul sa ramana doar in grija unuia dintre parinti.
Geta Panaite