Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), lansează proiectul „Niciun bunic nu e singur!”, un demers cu impact social profund, ce este implementat în perioada 20 februarie – 20 august 2025, în municipiul Bacău. Acest proiect vine în întâmpinarea cererii crescânde de servicii personalizate destinate persoanelor vârstnice din Bacău, suferind de afecțiuni medicale majore si aflați în situații de risc social și medical, dar și partenerii de viață ai acestora afectați de faptul ca trebuie să gestioneze singuri problemele și suferința cu care se confruntă aceștia. Dintre cei 55 de beneficiari vizați de proiect, 15 se află în situații medicale care conduc la imobilizare la domiciliu, iar alți 40 de seniori sunt parteneri ai acestora, sau persoane care se luptă cu singurătatea și marginalizarea. Proiectul „Niciun bunic nu e singur!” este finanțat prin „BRAVoluntar” ediția 2025 – program dezvoltat de Fundația OMV Petrom și Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC).
Proiectul își propune să ofere servicii integrate de îngrijire la domiciliu, sprijin emoțional, socializare și activități terapeutice menite să amelioreze calitatea vieții și să sprijine sănătatea fizică și psihică a beneficiarilor. Echipa FSC, formată din specialiști în îngrijire medicală, asistență socială, kinetoterapie și terapie ocupațională, va lucra îndeaproape cu voluntarii, desfășurând vizite la domiciliu pentru acordarea de îngrijiri și consiliere, dar și activități de suport și respiro pentru partenerii de viață ai persoanelor aflate în suferință.
În același timp, Centrul de Zi „Dr. Ștefan Ciobanu” va găzdui o serie de activități destinate unui număr de 40 de seniori, menite să combată izolarea și să încurajeze socializarea. Vor fi organizate cluburi tematice, ateliere creative, sesiuni de consiliere psihologică, activități culturale și recreative, toate desfășurate într-un mediu sigur și prietenos, sub îndrumarea specialiștilor și cu sprijinul voluntarilor FSC și din cadrul OMV Petrom.
„Prin acest proiect ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor vârstnice, starea de sănătate a celor aflați în îngrijire, dar și prevenirea dezvoltării unor afecțiuni medicale de natură psiho-emoțională, prin acordarea de servicii de îngrijire medicală, socială, psihologică, respiro și suport emoțional. Credem cu tărie că fiecare persoană în vârstă merită nu doar respect, ci și sprijin concret și constant. Proiectul ”Niciun bunic nu e singur!” se încadrează firesc în strategia FSC de a dezvolta continuu servicii adaptate seniorilor din Bacău. Suntem recunoscători partenerilor noștri și voluntarilor care vor pune suflet în fiecare acțiune și care ne ajută să le oferim acestor seniori nu doar îngrijire, ci și momente de bucurie și solidaritate.” Gabriela Achihăi, președinte FSC
Un element inedit al proiectului îl constituie organizarea unor evenimente lunare care vor aduce împreună beneficiarii proiectului, voluntarii FSC dar și voluntari din cadrul OMV Petrom, într-un efort comun de a construi legături intergeneraționale și de a promova ideea de îmbătrânire activă. Aceste evenimente vor include acțiuni precum „în oraș cu un bunic”, vizite la teatru, cinema sau concerte, activități de curățenie în gospodăriile persoanelor vârstnice cu dificultăți materiale, concursuri și jocuri interactive în cadrul centrului de zi, precum și reamenajarea grădinii senzoriale de la Centrul de zi Dr. Ștefan Ciobanu, un spațiu destinat relaxării și activităților terapeutice.
”Prin proiectul „Niciun bunic nu e singur!” ne dorim să aducem un zâmbet pe chipul fiecărui vârstnic și să le oferim sprijinul necesar pentru a se simți parte integrantă a comunității noastre. M-am alăturat acestui proiect din dorința de a oferi ajutor bătrânilor și de a promova solidaritatea și empatia în rândul comunității, iar motivatia principala a fost dată de situația părinților mei care trăiesc singuri și au reală nevoie, la rândul lor, de un astfel de sprijin.” Elena Trifu, coordonatoarea voluntarilor OMV Petrom
Prin toate aceste acțiuni, proiectul urmărește nu doar să ofere sprijin punctual, ci să creeze un impact pe termen lung, îmbunătățind calitatea vieții vârstnicilor și sensibilizând comunitatea locală cu privire la importanța sprijinirii acestui segment vulnerabil al populației.