duminică, 6 aprilie 2025

Azi, un centenar: Solomon Marcus sau dialogul disciplinelor

Viitorul nu mai este al viziunii unilaterale în abordarea vreunui subiect, ci al convocării a cât mai mulţi actori în a descrie un fenomen şi a oferi soluţii pentru eliminarea eventualelor impedimente.

Aproximativ aşa se exprima Solomon Marcus (1 mart. 1925, Bacău 17 mart. 2016, Bucureşti) încă înainte de 1990 şi cu patos, după acest an.



L-am ascultat în oraşul natal, unde venea cu mărturisită dragoste pentru fosta sa Şcoală Primară de Băieţi Nr. 2 (azi, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”) şi pentru Gimnaziul (pre)adolescenţei (azi, Colegiul Naţional „Ferdinand I”). Doctor honoris causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău (din 2005), matematicianul recunoscut la nivel mondial, profesorul de la universitatea bucureşteană, teoreticianul (în analiza matematică îndeosebi) şi publicistul ştiinţific, fondatorul lingvisticii matematice a susţinut în Aula universităţii băcăuane conferinţe care s-au bucurat de maximă audienţă.

De 1 martie, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău dedică, la Centenarul naşterii unui ilustru alumn, un moment evocator numit cu dreptate O prezenţă vie, incluzând „evocări, interviuri-document, proiecte”. Vom reveni.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img