marți, 1 aprilie 2025

Duminica a VII-a din Timpul de peste An

„Iubiţi-i pe duşmanii voştri, faceţi bine celor care vă urăsc, binecuvântaţi-i pe cei care vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei care vă defăimează!”

Cuvântul lui Dumnezeu din Duminica a VII-a din Timpul de peste An (Luca 6,27-38) pare destul de provocator și greu de pus în practică. Este ușor să judecăm și să-i condamnăm pe cei care greșesc. Dar este la fel de ușor să-i și iertăm?



De cele mai multe ori iertarea este greu de oferit. Deși pare un semn de slăbiciune, iertarea este o calitate a celor puternici și un semn de maturitate, atât din punct de vedere uman, cât și spiritual.

De asemenea, iertarea este și o formă de eliberare. Mulți oameni trăiesc cu diferite frustrări și resentimente față de anumite persoane. A refuza să ierți înseamnă a purta o povară sau o rană care ajunge să îți controleze viața și modul de a fi. În momentul în care începem să urâm o persoană, devenim sclavul acelei persoane și o purtăm mereu în mintea noastră. De aceea, iertarea este o eliberare din sclavia trecutului și a resentimntelor.

Însă, de cele mai multe ori, pentru a putea ierta cu adevărat pe cineva, avem nevoie de harul lui Dumnezeu. Așadar, iertarea este și un har care ne poate elibera de sentimentele de mânie sau de antipatia pe care le putem simți față de cineva.

Cu toții avem răni din trecut. A păstra ranchiună, a ne gândi la răul pe care ni l-au făcut alții, toate acestea nu fac altceva decât să ne împovăreze, să ne slăbească.

Moartea lui Cristos pe cruce ne-a eliberat de povara păcatelor noastre. De ce să nu-i permitem să ne elibereze și de povara resentimentelor noastre? Important este să cerem harul lui Dumnezeu și puterea de a ierta. Iertarea nu este ușoară. Este nevoie de timp pentru a avea curajul de a face acest lucru. Iar un prim pas în această direcție este tocmai dorința de a ierta.

Ne apropiem de perioada Postului Mare. Acest timp reprezintă pentru noi o bună ocazie de a găsi reconcilierea și vindecarea în viața noastră prin cultivarea iertării.

Să nu uităm că iertarea este o calitate a celor puternici, o eliberare și un har care ne ajută să ne menținem sănătatea trupească, dar mai ales sănătatea sufletului nostru.

 

Pr. Octavian Sescu, Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, Valea Seacă

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img