Asiguratorii ofera cu mare greutate polite facultative pentru proprietarii care stau in locuinte cu risc seismic. Iar cele care ofera astfel de servicii pun conditii speciale. Un caz aparte este blocul Marasesti 11, care desi consolidat, figureaza inca in baza de date nationala cu imobile subrede si pe “lista neagra” a asiguratorilor, astfel ca locatarii nu isi pot asigura locuintele la adevarata lor valoare.
Asigurarea locuintei pare un plan irealizabil pentru persoanele care detin apartamente in cladirile cu risc seismic. Cele mai multe companii au excludere la imobilele cu risc seismic, adica refuza incheierea de astfel de polite facultative. Trecere au doar politele obligatorii, cu prima de asigurare de 20 de euro pe an pentru locuintele de la bloc si pentru care proprietarul primeste despagubiri de maxim 20.000 de euro in caz de daune provocate de cutremure, alunecari de teren sau inundatii cauzate de precipitatii. “Problemele apar in cazul in care proprietarul doreste sa isi asigure locuinta la o valoare mai mare, cu o polita facultativa. Insa oricât de mult este dispus sa plateasca, multe societati refuza sa ii incheie polita, pentru ca riscurile sunt prea mari”, ne-a declarat un asigurator. Aproape toate companiile refuza sa asigure locuinte din blocurile cu risc seismic I, altele exclud si gradul II, iar altele exclud chiar si imobilele incadrate in clasa de risc seismic III.
Prime majorate
Societatile care semneaza, totusi, asigurari de locuinta pentru locatarii dintr-un bloc incadrat cu risc seismic solicita prime majorate fata de un imobil neincadrat in clasa de risc seismic. Astfel, la Compania Generali, una dintre cele mai puternice de pe piata, un apartament de doua camere, cu suprafata de 50 mp, neincadrat in clasa de risc seismic este asigurat pentru suma de 36.000 de euro cu o prima anuala de 331 lei. In schimb, un apartament similar, dar aflat intr-un imobil incadrat la urgenta 2 sau 3 este asigurat pentru aceeasi suma, dar la o prima majorata la 414 lei pe an.
Paradoxul blocului Marasesti 11
Intr-o situatie paradoxala se afla locatarii din blocul Marasesti 11, situate vizavi de Primaria Bacau. Imobilul era unul dintre cele mai subrede din oras si a fost primul si ultimul bloc din Bacau, pâna acum, la care s-au efectuat lucrari de consolidare a structurii de rezistenta. Cu toate ca de atunci au trecut peste patru ani, blocul inca figureaza pe lista imobilelor cu risc seismic, din urgenta I. Prin urmare, locatarii nu isi pot asigura locuintele la adevarata valoare, ci doar la suma de maxim 20.000 de euro, cât permite polita obligtorie.
Blocuri excluse de la asigurari
In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita de cutremurele din ’77, ’86 sau ’90, expertizate si incadrate in diferite grade de urgenta pentru a fi consolidate. Blocurile incadrate la urgenta 1, excluse de la asigurarile facultative, sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50, N. Titulescu 26, Razboieni 28, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48, Marasesti nr. 4, 7, 9, 10, 12.
Alte 38 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, pentru care primele de asigurare sunt majorate sau chiar sunt excluse de la asigurari de catre unele companii. Restul de 42 de imobile sunt incadrate la gradul de urgenta 3.