22 ianuarie 2025

Destructurarea unei rețele de criminalitate organizată: Percheziții de amploare în patru județe și în Bruxelles

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu polițiști specializați din mai multe județe, au desfășurat o amplă operațiune împotriva unei grupări infracționale organizate. Acțiunea, coordonată în cadrul unui Ordin European de Anchetă, a vizat destructurarea unei rețele internaționale implicate în fraude informatice, acces ilegal la sisteme informatice, spălare de bani și alte activități ilegale.

16 percheziții în România și 10 în Belgia

Perchezițiile domiciliare s-au desfășurat simultan în județele Bacău, Hunedoara, Dâmbovița, precum și în municipiul București, în cadrul unei colaborări judiciare cu autoritățile belgiene. Totodată, în Bruxelles și Zulte au avut loc alte 10 descinderi, în urma cărora trei cetățeni români au fost arestați preventiv.



Activități ilegale de skimming și fraude financiare

Potrivit probatoriului administrat, în perioada 2023-2024, gruparea, formată din cetățeni români, a realizat operațiuni ilegale de copiere a cardurilor de alimentare cu combustibil la benzinăriile din Belgia. Metoda utilizată, cunoscută sub numele de skimming, presupune copierea datelor de pe cardurile originale și utilizarea lor pentru alimentări frauduloase.

Confiscări și mandate de arestare

În urma perchezițiilor din România, autoritățile au ridicat laptopuri, medii de stocare, carduri bancare, telefoane mobile, cartele SIM, documente și alte mijloace de probă. De asemenea, doi suspecți au fost reținuți pe baza unor mandate europene de arestare.

Colaborare internațională pentru destructurarea grupării

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Timiș și Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița. Operațiunea a subliniat cooperarea strânsă între autoritățile din România și Belgia pentru combaterea criminalității organizate transfrontaliere.

Respectarea drepturilor procesuale

Reprezentanții DIICOT au precizat că, în conformitate cu legislația în vigoare, toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală condamnare definitivă.

Această operațiune reprezintă un nou pas important în lupta împotriva rețelelor de criminalitate organizată, demonstrând eficiența colaborării între autoritățile române și cele internaționale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img