10 ianuarie 2025

Ioan Holban si-a lansat „istoria” in Bacau

Suntem peste literatura din Europa

Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” din Bacau a avut oaspeti importanti: criticul literar Ioan Holban si poetul Aurel Stefanachi, veniti de la Iasi ca sa lanseze volumul „Literatura româna de azi. Proza-poezia”. Au participat la eveniment reprezentanti ai elitei culturale bacauane, dar si simpli iubitori de literatura.



Criticul iesean Ioan Holban a fost prezent, ieri, in Bacau pentru a-si lansa volumul „Literatura româna de azi. Proza-poezia”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca „C. Sturdza”, in Sala Multimedia, incepând de la ora 12. Au fost prezenti la lansare prozatori, poeti, critici literari si profesori de literatura, dar si reprezentanti ai institutiilor de cultura din Bacau. Ioan Holban a vorbit cu modestie despre lucrarea sa, afirmând ca nu este o istorie literara, ultima lucrare care poate emite asemenea pretentii apartinând lui Lovinescu. Scriitorii nostri se situeaza, ca valoare, peste nivelul literaturii de gen din Europa, a afirmat criticul Ioan Holban: „Un exemplu este Nichita Stanescu, pe care il asez fara sa clipesc lânga Eugenio Montale. Si dupa 90, avem scriitori mari. Proza Anei Blandiana are succes in tarile nordice, teatrul lui Marin Sorescu se joaca si acum in Suedia, Radu Tuculescu e tradus in Franta si Elvetia. Mircea Cartarascu are un succes nebun in toata Europa.” Bacaul se lauda cu Sergiu Adam, Ovidiu Genaru, Calistrat Costin, Petru Cimpoesu. Prin urmare, avem o literatura valoroasa, care a meritat acest efort. Istoria lui Ioan Holban cuprinde peste 200 de autori si acopera poezia contemporana de la Nicolae Labis pâna la azi, iar proza, de la Marin Preda pâna azi. „E o carte de o viata de om, asta e sigur. Un critic literar trece examenul cu opera lui Eminescu, cu opera lui Creanga sau daca face asa ceva. Eu le-am facut pe toate”, a marturisit autorul. Poetul Aurel Stefanachi, din Iasi, directorul editurii, a afirmat ca aparitia acestui volum era o necesitate pentru literatura româna, din 1990 incoace existând mai multe incercari, unele reusite, altele esuate: „I-as enumera pe Marian Popa, Alex Stefanescu si chiar pe Nicolae Manolescu, care a avut curajul si demnitatea critica de a scrie acea «Istorie a literaturii române de la origini pâna in prezent». Numai ca in partea de literatura contemporana a esuat, trebuie sa recunoastem. Prin aparitia cartii semnate de Ioan Holban, noi recuperam in sensul onest, real si responsabil ce inseamna totusi, pentru o natiune, literatura.”

Ioan Holban s-a nascut la Falticeni, in 1954, si este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori, filologi si critici ai literaturii române contemporane. Din anul 1983 si pâna astazi, Ioan Holban a publicat peste 20 de volume de critica si istorie literara.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img