8 ianuarie 2025

VIDEO: Cine are interesul să provoace din nou panică?

În ultimele zile, presa internațională a alocat spații ample pentru a descrie „răspândirea” unui presupus nou virus în China, afirmând că spitalele sunt copleșite, nu există un antidot și că, în general, se repetă scenariul pandemic.

Deși aceste relatări au generat îngrijorare și speculații, experții medicali subliniază că nu este vorba despre un virus complet nou, ci despre o reapariție a infecțiilor respiratorii comune, inclusiv a metapneumovirusului.



În acest context, specialiștii încearcă să liniștească populația, subliniind că, pentru majoritatea oamenilor, acest virus nu reprezintă un pericol semnificativ.

Metapneumovirusul uman (MPV): Ce trebuie să știți despre acest virus respirator

Deși puțini au auzit până acum de metapneumovirusul uman (MPV), acesta nu este deloc un virus nou. Doctorul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra importanței cunoașterii acestui agent patogen, mai ales în contextul sezonului rece, când infecțiile respiratorii sunt la ordinea zilei.

„Metapneumovirusul uman este un virus respirator comun, identificat pentru prima dată în 2001, dar dovezi serologice sugerează că circulă printre noi încă din 1958. Deși nu este în mod obișnuit subiectul testelor clinice, reprezintă o cauză frecventă a îmbolnăvirilor în lunile mai reci, fiind al doilea cel mai răspândit virus respirator după virusul respirator sincițial”, explică dr. Ciuhodaru.

Acest virus provoacă infecții respiratorii ușoare la majoritatea persoanelor sănătoase. Simptomele includ febră, tuse, congestie nazală și, uneori, dificultăți de respirație, care, de regulă, se ameliorează de la sine în șapte zile. Totuși, există anumite grupuri vulnerabile – cum ar fi copiii mici, vârstnicii și cei cu imunitatea compromisă – care pot dezvolta forme severe ale bolii, precum bronșiolita sau pneumonia. „Din acest motiv, grija pentru prevenție este esențială”, adaugă medicul.

Un virus respirator comun, dar potențial periculos

Metapneumovirusul se răspândește prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea suprafețelor contaminate. Perioada de incubație este de patru până la șase zile, iar simptomele sunt adesea similare unei răceli obișnuite. „Este important de reținut că, în ciuda potențialului său de a provoca complicații severe, pentru majoritatea populației este o infecție autolimitată, care nu necesită tratament specific”, afirmă dr. Ciuhodaru.

Statisticile arată că aproape fiecare copil va fi expus acestui virus până la vârsta de cinci ani, însă infecțiile pot apărea și la adulți. În unele țări, precum SUA, s-a observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de MPV în 2023, fapt care ridică semne de întrebare cu privire la modul de răspândire a virusului și gradul de informare al populației.

Prevenția, cheia protecției

În lipsa unui vaccin sau a unui tratament antiviral specific, prevenția rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva MPV. Recomandările sunt similare cu cele pentru alte infecții respiratorii: spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoane bolnave, purtarea măștii în spațiile aglomerate și igienizarea suprafețelor frecvent utilizate.

Dr. Tudor Ciuhodaru subliniază importanța măsurilor de prevenție, mai ales pentru protejarea celor mai vulnerabili. „Deși majoritatea pacienților se recuperează fără probleme în câteva zile, nu trebuie să uităm de grupele de risc. În cazul acestora, complicațiile precum bronșiolita sau pneumonia pot fi severe și necesită intervenție medicală rapidă.”

În concluzie, metapneumovirusul uman nu este un motiv de panică pentru populația generală, dar necesită atenție sporită în sezonul rece, când riscul de infectare este mai mare. Informația și prevenția sunt armele principale împotriva acestui virus respirator, care, deși comun, poate avea efecte grave în anumite cazuri.

Intervenție din China

Dan Tomozei, un jurnalist român care lucrează la Radio China International, a intervenit printr-un video pentru a dezminți aceste relatări alarmiste. „În mod excepțional, am realizat acest video pentru a răspunde numeroaselor întrebări primite în ultimele zile cu privire la situația epidemică din China. Aici situația este calmă, nu sunt probleme deosebite, este o iarnă caldă (cu 5-10 grade Celsius mai mult decât de obicei)”.

El spune că totul este o alarmă falsă menită să distragă atenția de la problemele reale, menită să genereze nejustificat teamă.

„Spitalele din China nu sunt blocate, viața continuă normal, virusul gripal tip A este unul firesc, sezonier. Imaginile (inclusiv video) și știrile panicarde nu au legătură cu realitatea de aici”, a declarat el.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img