Situatia ramane incerta in Gheraiesti
Locatarii cartierului ANL din Gheraiesti au inca statut incert. Daca le-au expirat actele de identitate vor avea probleme in obtinerea unuia nou. Daca apartin de municipiu sau de Primaria Margineni este o chestiune la care fiecare parte implicata raspunde diferit.
Un litigiu mai vechi intre Primaria Bacau, Primaria Margineni, ANL Bucuresti si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) hotaraste soarta a 102 familii care locuiesc in cartierul ANL ridicat in Gheraiesti. Terenul apartine Primariei Margineni, dar pe el a construit ANL Bucuresti, la cererea Primariei Bacau. Astfel, s-au deschis mai multe procese, Primaria Margineni fiind interesata sa isi recupereze terenul. A reusit in acest demers in anul 2007, dar de atunci incoace se chinuie sa intre in posesia terenului. OCPI nu intabuleaza terenul in lipsa unui certificat fiscal pe care trebuie sa il elibereze Primaria Bacau. "Noi am incercat sa le explicam ca o sentinta nu poate fi aplicata impotriva legii. Daca ei aduc acel certificat intabularea se poate face in aceeasi zi", a precizat directorul Liviu Miroseanu. Piedicile vin dinspre municipalitatea bacauana, sustine si primarul din Margineni. "Avem un an de zile de cand avem hotararea definitiva care obliga Cadastrul sa intabuleze terenul. Am asteptat, dar si ei sunt prinsi la mijloc din cauza adeverintei pe care Primaria Bacau nu vrea sa ne-o elibereze", spune Marcelin Solot.
Vor despagubiri juste
De cealalta parte, din punctul de vedere al municipalitatii, "litigiul se poate rezolva doar in momentul in care noi vom primi o despagubire justa pentru investitia pe care am facut-o in zona", este de parere viceprimarul Dragos Luchian. Acesta face referire la utilitatile care au fost aduse in zona (retea de energie electrica, apa, canalizare si asfalt) si modernizarea care s-a facut pe banii bugetului local. In acelasi timp, tot municipalitatea a retras serviciile de salubritate din zona, pe motiv ca de acel cartier trebuie sa se ocupe Primaria Margineni. Numai ca aceasta din urma nu poate incasa taxe de salubritate in lipsa intabularii necesare. Pentru ca situatia nu este deloc simpla, Prefectura Bacau a intervenit in sensul unor discutii pentru ca "sa se rezolve acest litigiu pentru care exista solutie, iar in faza finala va apartine Primariei Margineni, chiar daca si municipalitatea are dreptate ca a investit in zona", este de parere Constantin Scripat.
Si banii sunt o miza
Cele zece hectare pe care se afla locuintele valoreaza destul de mult pe piata. Potrivit unei evaluari cerute anul trecut de Primaria Margineni, fiecare metru patrat valoreaza 20,78 euro. Impozitul pe care institutia l-ar incasa de la fiecare proprietar ar fi undeva in jurul sumei de 100 de lei.
Masuri extreme
Pentru ca "telenovela" este departe de finalizare, Primaria Margineni a apelat la ultimele masuri legale la indemana. "Am facut o plangere penala impotriva directorului Oficiului de Cadastru pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti si am cerut si ajutorul unui executor judecatoresc pentru punerea in posesie. Eu cred ca nu este bine ca institutiile sa se certe intre ele, dar hotararea judecatoreasca este suprema in stat", a conchis Solot. Directorul Liviu Miroseanu nu a comentat prea mult decizia Primariei Margineni. Acesta s-a rezumat sa spuna ca "poate intreprinde orice actiune doreste, dar obligatia noastra este sa respectam legea".
Andreea Gavrila