“Pregatiti” pentru munci necalificate
In ciuda masurilor intreprinse pentru ca toate persoanele de vârsta activa sa posede o pregatire profesionala corespunzatoare cerintelor de pe piata muncii, in continuare nivelul de instructie al somerilor este ingrijorator. O dovedeste analiza privind gradul de pregatire a celor peste 15.000 de someri, inregistrati oficial, la finele lunii ianuarie, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. „Persoanele cu un nivel scazut de educatie detin, din pacate, si acum ponderea cea mai mare in totalul celor aflati in cautarea unui loc de munca, ne-a declarat Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al AJOFM Bacau. Practic, 71,5 la suta dintre someri au terminat doar invatamântul primar, gimnazial ori profesional. Numai 7,3 la suta au studii superioare iar 21,1 la suta au absolvit liceul ori o scoala postliceala. Dupa mediul de provenienta, somerii din rural reprezinta 63,8 la suta, din rândul acestora cei mai multi fiind cu un nivel scazut de educatie.”
Dar nici calificarea nu garanteaza locul de munca
In acelasi timp, insa, in ultima perioada cele mai multe persoane disponibilizate sunt tocmai din domenii in care se cere o pregatire profesionala deosebita. La nivelul judetului Bacau destul de multi dintre somerii inscrisi in ultima vreme la AJOFM vin din industria de masini si echipamente (lacatus mecanic, electrician de intretinere si reparatii, electromecanic, sudor, strungar, frezor, mecanic intretinere si reparatii, mecanic utilaje, tehnician mecanic, inginer mecanic). Urmeaza transportul si reparatiile auto (mecanic auto, sofer), comertul (vânzator, agent comercial), prelucrarea lemnului (tâmplar, sortator produse), constructiile (zidar, dulgher, zugrav, fierar-betonist, instalator apa-canal, inginer constructii civile, industriale si agricole), industria chimica (operator si laborant chimist), industria extractiva si petrochimica, fabricarea produselor textile si de imbracaminte, agricultura, vânatoarea si serviciile anexe, precum si industria alimentara, restaurantele si alte servicii de alimentatie. Dar printre someri se afla si economisti, juristi consulti, asistenti medicali generalisti, operatori introducere, validare si prelucrare date, contabili, tehnicieni in protectia mediului etc.
Angajari doar in câteva domenii
Si, din nefericire, oferta de pe piata muncii nu acopera nici pe departe aceasta paleta vasta de meserii in care somajul este destul de mare. Potrivit AJOFM, cele mai multe angajari s-au facut in constructii, comert, industria confectiilor din textile, blanuri sI pielarie, hoteluri si restaurante si in domeniul prelucrarilor mecanice. Asadar, majoritatea somerilor nu sunt instruiti, dar si daca ar fi, cel putin in momentul de fata in România, respectiv, in judetul Bacau, nu le-ar folosi, deoarece nu exista locuri de munca pentru cei cu pregatire profesionala competitiva.