21 decembrie 2024

Profesorul Ioan Dănilă sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 de ani

Trecerea pragului a 75 de ani de viață ai profesorului Ioan Dănilă a fost prilejul ca filologul, istoricul literar, animatorul cultural și președintele Societății Culturale „Vasile Alecsandri” din Bacău să fie sărbătorit și omagiat de prieteni, de colegi, de studenții săi, de profesorii pe care i-a format și inspirat și de mai mulți scriitori, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”. 

Manifestarea care a avut loc în sala multimedia a bibliotecii plină până la refuz de participanți a fost moderată, în stilul său vivace deja cunoscut, de directorul instituției, lect. univ. dr. Adrian Jicu.



Dar, pentru că Ioan Dănilă este cunoscut ca unul dintre cei mai insistenți profesori de filologie, evenimentul a început cu proiectarea unui interesant power-point cu tema „Limba română”, o prezentare a personalității sărbătoritului făcută de dr. Virgil Răzeșu, de la Piatra Neamț. Prezentarea a fost o suită de imagini (superbe și sugestive tablouri din natură) pe care au fost inserate interesante silogisme care trimiteau direct la cunoscuta pasiune și dedicație a profesorului Ioan Dănilă, cunoscut ca un veritabil cavaler al Limbii Române, care luptă pentru cunoașterea, vorbirea și scrierea corectă a acesteia, pasiune care i-a marcat permanent viața. „Limba română sunt eu! / Eu sunt patria, izvoarele, munții, / Codrul cu vietățile lui, / Cimitirele și ceilalți asemenea mie / Din cuprinsul României” – suna o astfel de alcătuire prezentată pe ecran.

Ioan Dănilă a fost omagiat pentru remarcabila sa activitate didactică și culturală – ca învățător, profesor, mentor, publicist cultural, lingvist și luptător pentru patrimoniul cultural și pentru că se dovedește o personalitate remarcabilă a culturii locale și naționale, un model pentru numeroase generații de elevi și studenți. „Domnul Ioan Dănilă – a spus, din capul locului, Adrian Jicu – este un creator de școală, iar fiecare dintre noi avem câte ceva pentru care trebuie să-i mulțumim. E un om al școlii, al cărții”.

Personalitatea și activitatea pe multiple planuri ale profesorului Ioan Dănilă au fost evocate de foști colegi și de foști studenți – prof. Ecaterina Crețu (printr-un mesaj trimis din București), de conf. univ. dr. Petronela Savin, de directoarea Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (fostul Liceu pedagogic din Bacău) Lavinia Băisan (care i-a înmânat sărbătoritului și o diplomă de excelență), de învățătorul Ionel-Cătălin Diaconu de la Școala Gimnazială nr. 10 din Bacău, de inspectorul general al Inspectoratul Școlar Județean – Anca Egarmin (care a acordat, de asemenea, o diplomă de excelență sărbătoritului), de prof. univ. dr. Vasile Spiridon și de directoarea revistei Ateneu – Carmen Mihalache.

După care profesorul Ioan Dănilă a subliniat câteva dintre reperele vieții sale profesionale și de om de cultură din cei 75 de ani de viață la care a ajuns. Iar pentru că între pasiunile sale se numără și evocarea și promovarea personalității scriitorului Vasile Alecsandri, pentru care a și creat și conduce acum Societatea Culturală care poartă numele acestuia, Ioan Dănilă a surprins audiența cu două surprize originale: a adus și a arătat tuturor pașaportul original din 1855 al lui Vasile Alecsandri, dar și o scrisoare olografă a poetului, din 1884. 

Sărbătoritului i-au fost oferite, la final, în dar, un tablou al maestrului Ioan Măric, adus chiar de apreciatul pictor naiv, și o interesantă fotografie cu actori și personaje dintr-un film documentar-artistic realizat de Cecilia Moldovan. 

Evenimentul a fost presărat cu frumoase colinde și piese folclorice interpretate de o fostă studentă a profesorului Ioan Dănilă, acum o apreciată interpretă de folclor, Mădălina Tâlborea, și de un grup de inimoși elevi de clasa I ai Școlii Generale nr. 10 din Bacău. 

Conf. univ. dr. Ioan Dănilă a împlinit 75 de ani pe 16 decembrie. S-a născut la Târgu Neamț și a absolvit cursurile Facultății de Filologie și Istorie a Universității din Craiova. Este și un neobosit colaborator la mai multe publicații și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău. În septembrie 2020 a primit titlul de Cetățean de onoare al județului Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img