21 decembrie 2024

Asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările tradiționale de Anul Nou în localitatea Oituz, județul Bacău

În perioada de 31 decembrie 2024 – 02 ianuarie 2025, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” va asigura, în sistem integrat, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bacău și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bacău, măsurile de ordine și siguranță publică și cele specifice situațiilor de urgență la manifestările tradiționale de Anul Nou, care se vor organiza în localitatea Oituz, din județul Bacău.
Astfel, pentru buna desfășurare a acestor activități, astăzi, 20 decembrie 2024, la sediul Centrului Cultural din comuna Oituz, a avut loc întâlnirea dintre reprezentanții structurilor M.A.I. cu atribuții în domeniul ordinii publice și situațiilor de urgență, autoritățile locale și reprezentanții celor 5 cete tradiționale „Baltă”, „Peste Vale”, „Cotuneni”, „Marginea” și „Ferăstrău”.
Obiectivele ședinței au fost prezentarea prevederilor legale aplicabile în domeniu, ale obligațiilor instituționale și cele ale organizatorilor și, în baza acestora, stabilirea detaliilor organizatorice și acționale ale manifestărilor tradiționale și obiceiurilor specifice pentru a nu se depăși limitele în ceea ce privește recuzita și obiectele folosite, precum și respectarea demnității umane.
Pentru ca aceste manifestări să rămână în limitele „tradiției și obiceiului”, în scop preventiv, pentru a se diminua modul excesiv de manifestare verbală și descurajarea folosirii unor obiecte interzise de către unii dintre membrii cetelor, jandarmii, polițiștii și pompierii vor asigura monitorizarea și supravegherea prin dispozitive specifice, conform competențelor, modul de manifestare a celor 5 cete de urători, din momentul constituirii acestora până la destructurare.

Totodată, forțele de ordine vor acorda o atenție deosebită situațiilor care pot pune în pericol siguranța tuturor celor prezenți în spațiul public, precum și fluența traficului rutier și pietonal pe DN 11 și străzile adiacente folosite pentru deplasare de cei care prezintă „obiceiul locului”, la care asistă un public numeros din rândul membrilor comunității dar și alte persoane aflate în tranzit sau ocazional în localitate.



Pentru a evita orice situație neplăcută, vă reamintim câteva dintre prevederile legale care reglementează participarea persoanelor la manifestările publice.

Extras din legea nr. 60 din 23 septembrie 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice:

[…]
Articolul 13
Participanții la adunările publice sunt obligați:
a) să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciții acestora sau organele de ordine;
b) să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;
c) să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, obiecte de natura celor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. g) și j), respectiv:
– băuturi alcoolice sau persoane care se află sub influența acestora;
– arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora.

d) să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfășoară, când au fost somați de către organizatori, împuterniciții acestora sau organele de poliție;e) să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume și să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.

Articolul 14
Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranților, cu scopul de a tulbura normala desfășurare a acestora.
[…]

Totodată, pentru persoanele care doresc să conducă pe drumurile publice vehicule cu tracțiune animală, în cadrul manifestărilor tradiționale din această perioadă, recomandăm să o facă cu respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv a HOTĂRÂRII nr. 1.391 din 4 octombrie 2006 (actualizată) pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Obligațiile conducătorilor acestor tipuri de vehicule sunt prevăzute la articolul 165, alin.1, din actul normativ menționat.

Pentru buna desfășurare a manifestărilor tradiționale din aceste zile de sărbătoare din comunitatea dumneavoastră, vă recomandăm să fiți responsabili și să vă delimitați de persoanele care, prin acțiunile lor, vă pot pune în pericol.
Respectați îndrumările jandarmilor, polițiștilor și pompierilor prezenți în zonele în care vă aflați și care vor acționa, în scop preventiv, pe toată durata manifestărilor tradiționale din localitatea Oituz, județul Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img