Guvernul propune prelungirea plafonării prețurilor polițelor RCA până la 31 martie 2025, conform unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor. Astfel, măsura introdusă în primăvara anului 2023, prin HG 298/2023, continuă să fie extinsă, ca răspuns la instabilitatea pieței asigurărilor, scrie avocat.net.
Prelungiri succesive ale măsurii
Plafonarea actuală, reglementată de HG 1.191/2024, este valabilă până la 31 decembrie 2024. Noile prevederi propuse extind această perioadă cu încă trei luni, menținând prețurile polițelor RCA la nivelul tarifelor practicate de asigurători la 28 februarie 2023, cu posibilitatea de majorare de cel mult 6,8%, în acord cu prognoza ratei inflației.
Deși inițial Guvernul a dorit prelungirea măsurii cu șase luni, legislația în vigoare permite extinderea termenului doar pe module de câte trei luni. În consecință, reprezentanții Executivului au subliniat că plafonarea prețurilor RCA va continua „cât va fi necesar pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni”.
Contextul plafonării
Decizia de plafonare a fost luată inițial în aprilie 2023, ca răspuns la creșterea accelerată a prețurilor polițelor RCA și în contextul retragerii autorizației de funcționare a liderului de piață Euroins România. Scopul acestei măsuri a fost protejarea șoferilor de fluctuațiile mari ale tarifelor, accentuate de inflație și de instabilitatea pieței asigurărilor.
Hotărârea prevedea inițial aplicarea tarifele plafonate timp de șase luni, dar termenul a fost extins în mai multe etape, cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Comisioane limitate și sancțiuni
Pentru a menține prețurile accesibile, comisioanele de distribuție a polițelor RCA rămân plafonate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție. Măsura este valabilă până în vara anului 2025.
În cazul nerespectării acestei hotărâri, asigurătorii riscă amenzi de până la 50.000 de lei pentru depășirea tarifelor maxime stabilite sau pentru aplicarea unor comisioane peste limita admisă.
Următorii pași
Proiectul de hotărâre propus trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.