În conformitate cu Ordinul Ministerului Educației nr. 6481/2024 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat 2025, elevii din clasele a XII-a, forma de învățământ zi, și din clasele a XIII-a, seral sau frecvență redusă, dar și absolvenții de liceu din promoțiile anterioare vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, pentru sesiunea din iunie 2025, după cum urmează:
• 27-29 ianuarie 2025: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
• 23-31 ianuarie 2025: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
• 3-5 februarie 2025: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;
• 5-7 februarie 2025: evaluarea competențelor digitale.
Înscrierea pentru susținerea acestor probe va avea loc în perioada 16-20 decembrie 2024. Candidații care nu se înscriu și nu susțin, conform acestui calendar, probele de evaluarea a competențelor lingvistice și digitale pentru sesiunea examenului de bacalaureat din luna iunie 2025 nu se vor mai putea înscrie și nu vor mai putea susține aceste probe în altă perioadă, până la organizarea probelor scrise din cadrul examenului. Prin excepție, doar acei candidați care în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025 sunt beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în perioada 30 mai-4 iunie 2025, însă înscrierea lor se realizează tot acum, în perioada 16-20 decembrie 2024.
În cazul în care elevii au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, acestea se pot recunoaște și echivala cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, până în data de 6 iunie 2025. Candidații care solicită aceste echivalări vor completa anumite cereri tip și vor prezenta diploma/certificatul de echivalare, iar cei care vor obține certificarea competențelor lingvistice și/sau digitale ulterior perioadei de înscriere, vor depune cererea prin care solicită recunoașterea și echivalarea probelor de evaluarea competențelor, în perioada 2-6 iunie, fără a completa pe cererea tip de înscriere secțiunile aferentei probei/probelor pentru care va solicita recunoașterea.
Candidații înscriși vor susține evaluarea competențelor lingvistice și digitale la nivelul unității de învățământ, în săli monitorizate audio-video. La intrarea în centrul de examen, candidații trebuie să se legitimeze cu actul de identitate, iar cei care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde primesc o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Candidații care încalcă aceste reguli sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise. Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.
Pentru susținerea probelor scrise ale primei sesiuni de examen de bacalaureat 2025, se va organiza o nouă etapă de înscriere, în perioada 2-6 iunie 2025, urmând ca probele scrise să se desfășoare între 10 și 16 iunie, cu afișarea primelor rezultate în data de 20 iunie, iar a celor finale, în 30 iunie.
În vederea optimizării rezultatelor elevilor la examenul național de bacalaureat 2025, a familiarizării acestora cu respectarea condițiilor de susținere a unui examen național și în vederea simulării condițiilor de organizare și desfășurare a examenului, Ministerul Educației organizează și simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat între 24 și 27 martie 2025.
Sesiunea a doua a examenului național de bacalaureat 2025 va avea loc în perioada 4-26 august, cu înscrierea candidaților între 14 și 21 iulie 2025.