7 ianuarie 2025

IMM-urile solicită prelungirea exceptării de la plata impozitului și a contribuțiilor pentru 300 de lei din salarii

IMM ROMÂNIA (Consiliul Național al Întreprinderilor Private, Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR) solicită Guvernului României adoptarea cu celeritate a unei ordonanțe de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – ne informează Patronatul Județean al IMM-urilor Bacău.

Se atrage atenția că în cazul neadoptării exceptării de la plata impozitului pentru suma de 300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, salariații ar urma să primească un venit net de 2.450 de lei față de 2.574 de lei, care ar urma să fie primiți dacă se decide prelungirea perioadei și majorarea plafonului pentru cei 300 de lei netaxați.



Astfel, se solicită:

  • prelungirea până la data de 31.12.2025 a perioadei pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii pentru suma de 300 de lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (perioadă pentru care a fost stabilit salariul minim brut la valoarea de 4.050 de lei);
  • majorarea corespunzătoare a plafonului de 4.000 de lei, reprezentând venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, exceptând tichetele de masă, respectiv indemnizația de hrană, astfel cum a fost prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023.

Menținerea și pe parcursul anului 2025 a sumei de 300 de lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit a fost convenită de Guvern împreună cu partenerii sociali în Consiliul Național Tripartit de majorare a salariului minim pe țară garantat în plată de la 3.700 la 4.050 de lei lunar.

IMM ROMÂNIA susține neimpozitarea sumei de 300 de lei în scopul creșterii veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, diminuarea impactului generat de creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor asupra angajaților și reducerea riscului de concedieri ca urmare a restrângerii activității din motive economice.

CNIPMMR a fost înființat în anul 1992 și este o confederație patronală reprezentativă la nivel național, cu personalitate juridică, independentă, non-profit și apolitică.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img