Lumea fotbalului românesc este în doliu. Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București și eroul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, s-a stins din viață.
Duckadam a intrat în istoria sportului mondial pe 7 mai 1986, când a apărat patru lovituri de departajare consecutive în finala împotriva echipei FC Barcelona, performanță unică în istoria competiției. Grație intervențiilor sale spectaculoase, Steaua București a câștigat trofeul, iar Duckadam a devenit un simbol al curajului și devotamentului.
Primii pași în fotbal și ascensiunea către glorie
Primii pași în fotbal i-a făcut în comuna natală, la echipa Semlacana, în 1974, când a ajuns la Școala Sportivă Gloria Arad. În anul 1977, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C. Un an mai târziu, a fost transferat de UTA, unde și-a făcut debutul în Divizia A pe 17 septembrie 1978, într-un meci cu CS Târgoviște (scor 2-0).
După patru sezoane petrecute la gruparea arădeană, Duckadam a fost transferat la Steaua București. Acolo, s-a impus treptat ca titular și a fost supranumit „Eroul de la Sevilla” după performanța incredibilă din finala Cupei Campionilor Europeni împotriva Barcelonei. Pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla, Duckadam a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos. Această performanță remarcabilă i-a adus un loc în Cartea Recordurilor.
La doar o săptămână după finala de la Sevilla, Duckadam a înscris și un gol din penalty, într-un meci de cupă cu Progresul Vulcan, câștigat de Steaua cu scorul de 5-1, demonstrând încă o dată versatilitatea și curajul său.
Un final prematur al unei cariere strălucite
Sezonul 1985-1986, cel mai bun din cariera sa, a fost marcat de o tragedie personală. O problemă medicală gravă – un anevrism – l-a obligat să suporte o intervenție chirurgicală la brațul drept, care i-a încheiat prematur cariera la doar 27 de ani.
După trei ani, Duckadam s-a întors pe teren, evoluând pentru două sezoane la Vagonul Arad, în Divizia B. În total, a adunat 133 de apariții în Divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.
Viața după fotbal
După retragerea din activitatea sportivă, Duckadam s-a întors în localitatea natală, Semlac, unde a lucrat ca maior în cadrul Poliției de Frontieră. A fost nevoit să se pensioneze pe caz de boală.
În 2003, a câștigat Loteria Vizelor și a emigrat în Statele Unite, stabilindu-se în Phoenix, Arizona, împreună cu familia. Cu toate acestea, s-a întors în România după un an. În 2004, Duckadam a intrat în politică, devenind membru al Partidului Noua Generație, unde a ocupat funcții de conducere.
Pentru meritele sale sportive excepționale, a fost decorat în 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” de către președintele Traian Băsescu. Între 2010 și 2020, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la FCSB, continuând să inspire noi generații de fotbaliști și fani.
În 2017, a fost onorat cu titlul de cetățean de onoare al municipiului București, o recunoaștere simbolică pentru contribuțiile sale excepționale la imaginea sportului românesc.