Angajații care nu își consumă toate zilele de concediu de odihnă din 2024 au timp să le utilizeze până pe 30 iunie 2026, conform prevederilor Codului muncii. Acest drept fundamental al salariaților este protejat prin lege, iar angajatorii au obligația să asigure efectuarea concediului de odihnă în termenul legal.
Dreptul la concediu de odihnă este garantat
Codul muncii subliniază că renunțarea sau cesionarea zilelor de concediu de odihnă nu sunt permise. În cazul în care un salariat nu reușește să își ia întregul concediu anual, dreptul la zilele de odihnă nu se pierde, conform avocatnet.
Conform articolului 146 din Codul muncii:
„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.”
Astfel, zilele de concediu rămase neefectuate din 2024 vor putea fi folosite până cel târziu la data de 30 iunie 2026.
Concediul de odihnă nu poate fi compensat decât în cazuri speciale
Este important de reținut că zilele de concediu de odihnă nu pot fi compensate în bani, decât în situația încetării contractului individual de muncă. Dreptul la concediu anual plătit este garantat pentru toți angajații, iar durata minimă prevăzută de lege este de 20 de zile lucrătoare pe an.
Sărbătorile legale nu se includ în concediul de odihnă
Potrivit legislației, zilele de sărbători legale sunt considerate zile libere și nu sunt incluse în calculul concediului de odihnă. Angajatorii trebuie să planifice acordarea concediilor astfel încât angajații să își poată exercita acest drept fără a fi afectați de nevoile operaționale ale companiei.
Pentru a evita acumularea zilelor de concediu și eventualele complicații legale, angajatorii sunt încurajați să faciliteze utilizarea zilelor de concediu în termenul stabilit de lege. La rândul lor, salariații ar trebui să fie conștienți de drepturile lor și să își planifice concediul în acord cu politica internă a angajatorului.
Zilele de concediu neefectuate reprezintă un drept care nu poate fi pierdut, dar respectarea termenelor legale este esențială pentru buna desfășurare a relației de muncă.