22 noiembrie 2024

Miza este agricultura europeană

VIDEO: Ce nu se vede la TV: Protestele fermierilor francezi împotriva acordului UE-Mercosur

Protestele fermierilor francezi împotriva acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) au intrat în a cincea zi, cu semnale clare că nemulțumirile se vor extinde. Manifestările, organizate la apelul principalului sindicat agricol FNSEA, coincid strategic cu vizita președintelui Emmanuel Macron în Argentina și cu summitul G20 din Brazilia, amplificând presiunea asupra liderilor europeni și globali.

Blocaje strategice și acțiuni simbolice

Duminică, fermierii francezi, alături de colegii lor germani, au blocat granița din Strasbourg, mai exact podul Kehl. Porturile din Le Havre, Rouen și Bordeaux sunt, de asemenea, paralizate de protestatari, iar luni este planificat un marș al fermierilor la Bruxelles.



În sud-vestul Franței, tractoarele au devenit simbolul rezistenței, defilând în orașe precum Bordeaux, Auch, Limoges și Pau. În zonele rurale, protestatarii dezactivează camerele rutiere, iar în suburbia Bordeaux Pessac, grupuri de agricultori au luat cu asalt primăriile, au confiscat steaguri UE și le-au ars, gesturi ce reflectă furia față de politicile percepute ca favorizând interesele transnaționale în detrimentul agriculturii locale.

Miza: standarde fitosanitare și concurență inechitabilă

Acordul cu Mercosur prevede eliminarea taxelor vamale pentru importuri agricole masive, inclusiv 98.000 de tone de carne de vită, 25.000 de tone de carne de porc și 160.000 de tone de carne de pui. Fermierii avertizează că produsele importate din America Latină sunt mult mai ieftine datorită utilizării a peste 100 de pesticide interzise în UE, diferență care va eroda competitivitatea produselor europene.

„Din cele 178 de pesticide utilizate în Brazilia, 138 sunt interzise în Franța,” arată un raport al Societății Franceze de Porumb. FNSEA, reprezentând marii fermieri și complexul agroindustrial, se teme de o piață invadată de produse ieftine și nesigure, în timp ce sindicatul mai radical Coordination Rurale, ce apără micii fermieri, consideră că cotele propuse echivalează cu o condamnare la moarte pentru fermele familiale.

Nemulțumirea populară și sprijinul tacit

Deși francezii nu se implică direct în proteste, sprijinul public pentru cauza fermierilor este semnificativ. Potrivit unui sondaj recent, 81% dintre francezi susțin mitingurile, iar 75% se opun semnării acordului cu Mercosur.

Totuși, guvernele UE, cu excepția câtorva state precum Polonia și Italia, par să încline spre susținerea tratatului, văzând în deschiderea piețelor din America Latină o oportunitate economică pentru industriile proprii, în special în Germania și Spania.

O criză agricolă cu rădăcini mai adânci

Acțiunile fermierilor reflectă nu doar nemulțumirea față de acordul cu Mercosur, ci și o revoltă mai amplă față de politicile percepute ca fiind dictate de elitele globale. Situația lor economică s-a agravat în urma verii ploioase, iar instabilitatea politică din Franța, alimentată de alegerile parlamentare anticipate din iunie, amplifică tensiunile sociale.

Deși aceste proteste par o „încălzire” simbolică, ele au potențialul de a escalada într-o mișcare mai amplă, care să atragă atenția asupra vulnerabilității agriculturii europene în fața globalizării economice. Rămâne de văzut dacă presiunea pusă de fermieri va reuși să modifice traiectoria politică a UE în raport cu Mercosur.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014