Engleza obligatorie, franceza pe ici-colo
Engleza si Franceza. Doar aceste doua limbi straine moderne se predau obligatoriu in scoli si licee, in defavoarea celorlalte precum italiana, spaniola, germana sau rusa. Desi sunt foarte putine catedre pe aceste discipline, avem elevi care au obtinut rezultate foarte bune la olimpiadele de profil. Explicatiile le au tot profesorii care predau limbile straine in scoli.
Elevii care vor sa studieze si alte limbi straine moderne, in afara de Engleza si Franceza, nu prea mai au aceste optiuni in scoli. A devenit deja o traditie ca in invatamântul se stat sa fie predate doar limbile straine “la moda”, in defavoarea celor precum Spaniola, Italiana, Germana sau Rusa. Acest lucru este dovedit si de numarul de catedre pe aceste discipline care sunt aprobate in prezent, pe intreg judetul, de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. “In prezent sunt 4 catedre pe Limba germana, 3 catedre pe Limba spaniola, o catedra pe Limba italiana si nicio catedra pe Limba rusa. In schimb sunt 475 de catedre pe Limba engleza si 200 de catedre pe Limba franceza – 200 de catedre”, a declarat prof. Claudia Merticaru, inspector scolar.
Aleg mediul privat si nu scoala
Cifrele vorbesc de la sine. Asta arata, in principal, spun tot profesorii, lipsa de interes a copiilor de a studia si alte limbi straine, dar si a absolventilor de studii superioare care aleg sa lucreze in mediul privat si nu in invatamânt. Mai mult, din cauza lipsei catedrelor pe aceste limbi straine, cadrele didactice sunt nevoite sa faca dubla specializare. Optiunile pe limba straina se pot face numai la inceputul ciclului de studiu, fie in clasa a V-a, fie intr-a IX-a.
Cu toate aceste impedimente, elevii bacauani obtin rezultate foarte bune la olimpiadele de limbi straine moderne. Anul trecut, de exemplu, la Nationala de Limba spaniola au fost doi premianti bacauani cu mentiuni speciale de la Ministerul Educatiei si Ambasada Spaniei, la Olimpiada Nationala de Limba italiana, un alt elev din judetul Bacau a venit acasa cu mentiune speciala, iar la olimpiada pe Germana, un elev de la “Vranceanu” a luat locul I pe tara si un altul, mentiune pe sectiunea proiecte.
Latina aduce cele mai multe premii in Bacau
Pe de alta parte, disciplina care a adus premii importante pe studiul limbilor straine clasice, de data aceasta, este Latina. Numai la Olimpiada Nationala de Limbi clasice din 2012, cinci elevi bacauani au venit acasa cu premii importante. “Am obtinut doua premii I, un premiu II, o mentiune si un premiu special”, ne-a precizat renumitul prof. de limba latina Florentina Neculau de la CN “Gh. Vranceanu”. Dintr-un total de 175 de concurenti, Anca Rujan (clasa a XI-a CN “Gh. Vranceanu”) si Catalina Ungureanu (clasa a XI-a Liceul Teoretic “Spiru Haret” Moinesti) au obtinut punctaje maxime (9.70) si s-au clasat pe primul loc, a urmat Alexandra Vârlan (clasa a XI-a CN “Gh. Vranceanu”), cu locul II si 9.50 de puncte, Ioana Bujor (clasa a X-a CN “Gh. Vranceanu”) – mentiune cu 9.20 si Georgiana Nutu (clasa a XI-a CN “V. Alecsandri”), premiu special cu punctajul 9.00. Mai mult, tot Anca Rujan a atins eventul si la Internationala de la Arpino – Italia, in fata a 291 de candidati din 17 tari europene.
„Explicatiile sunt multiple. De exemplu, la mine pe Spaniola, pe care o predau in gimnaziu, nu am continuitate si la liceu. Numai Colegiul «Ferdinand I» are aceasta optiune in Bacau. De aceea elevii opteaza pentru o limba care are si continuitate la celalalt nivel de studiu. Si pe Germana e la fel. Apoi, nu sunt catedre. Iar ca sa faci o catedra pe Spaniola trebuie sa renunti la una de Franceza sau de Engleza.“
prof. Zvetlana Gavrilovici (spaniola – engleza), Scoala „Al.I. Cuza” Bacau„Acum 10 ani, erau 12 profesori de limba germana in invatamântul bacauan. Multi au iesit la pensie, iar catedrele nu au mai ramas in schema. Asa ca s-a intrat in restrângere de activitate. Probabil ca se prefera mai mult limbile Engleza si Franceza pentru ca avem si facultati pe aceste discipline in Bacau. In plus, nu exista interes nici din partea elevilor. Mai mult, nici absolventii de studii superioare care se specializeaza pe aceste discipline nu aleg Invatamântul, ci prefera sa lucreze in mediul privat, pentru salarii mult mai bune.“
prof. Oana Herciu (germana), Colegiul National „Gh. Vranceanu.”„Engleza a invadat toata lumea datorita calculatoarelor, intenetului, filmului american, deschiderii spre Occident. De cealalta parte, Franceza este a doua limba in Europa si limba de lucru in Comunitatea Europeana. Asa ca si noi, profesorii, ne reorientam. Sunt cereri si pe limba rusa, nu multe, dar sunt, insa nici profesorii nu sunt toti pregatiti pentru predarea acestor limbi. In plus, italiana si spaniola nu ocupa un loc atât de important in Europa. Eu as recomanda tinerilor limbile scandinave, pentru deschiderea acestei piete de munca, dar asta e alta discutie.“
prof. Angela Sterpu (franceza), Colegiul National „V. Alecsandri”