Centrul de Cultură „George Apostu” celebrează Ziua Dramaturgiei Românești miercuri, 13 noiembrie 2024, începând cu ora 17.00, aducând mai aproape de public dramaturgia românească a prezentului și opera autorilor autohtoni ale căror texte au fost montate pe scene din ţară şi nu numai.
Din anul 2019, Ziua Dramaturgiei Românești este celebrată pe 13 noiembrie, în amintirea premierei spectacolului O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, care a avut loc pe scena Teatrului Național din București pe 13 noiembrie 1884.
Cu această ocazie, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați își extinde activitățile repertoriale și lansează proiectul LECTURI la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, prin prezența actorilor gălățeni Ana Maria Ciucanu și Mihai Păun, care vor lectura fragmente din piesa „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois”, ce aparține dramaturgului Cosmin Stănilă.
De asemenea, actorul Mihai Păun va face cunoscut proiectul „P9 – teatru românesc contemporan”, inițiat în 2022 de Radu Horghidan și Toma Florin, un demers prin care Teatrul Dramatic Galați susține și dezvoltă dramaturgia contemporană română.
Evenimentul se constituie ca un dialog viu între emoția scenică și cuvântul scris. Tocmai de aceea, invitata Irina Zlotea, critic de teatru și editor de carte pentru Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, va prezenta obiectivele a două inițiative importante pentru promovarea dramaturgiei românești, și anume: seria „Contemporan | Ro” (ce cuprinde volume coordonate de teatroloagele Oana Borş şi Ioana Anghel) şi proiectul „Teatrul se (şi) citeşte” – care vizează confirmarea şi promovarea practicienilor din lumea scenei, în special a celor care „se ocupă” de textul pentru scenă sub diferite forme, de la scrierea propriu-zisă până la adaptare şi traducere.
Despre provocările procesului teatral – de la scrierea piesei până la transpunerea sa pe scenă – ne va vorbi Carmen Mihalache, critic de teatru și redactor-șef al revistei „Ateneu” care va aborda tema „Drumul de la text la spectacol”, evidențiind rolul esențial al dramaturgilor, regizorilor și actorilor în realizarea unui spectacol complet.
Evenimentul reprezintă astfel o invitație deschisă de a explora dramaturgia românească actuală, având ca scop atât apropierea publicului de cuvântul scris, cât și recunoașterea contribuției autorilor și practicienilor teatrului contemporan în definirea limbajului și esteticii scenei românești.
***
Cosmin Stănilă (n. 1994) este actor și autor dramatic ale cărui piese sunt montate în teatrele din țară și din străinătate. Experiența lui Cosmin începe în 2020 la rezidența Drama5, de la Reactor de Creație și experiment, unde scrie Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois. Textul câștigă selecția rezidenței și este montat de regizorul Andrei Măjeri. Actrița Emőke Kató câștigă Premiul Uniter pentru Cea mai bună actriță în rol principal cu rolul din spectacol.
Pentru Teatrul Național Sârb din Novi Sad scrie în 2021 (alături de Ionuț Sociu) piesa Pata oarbă, o rescriere a tragediilor Oedip și Antigona, montată de regizorul Andrei Măjeri, spectacol selectat apoi în Festivalul Național de Teatru.
Câștigă în 2022 concursul de dramaturgie al Centrului pentru Teatru din Republica Moldova, cu piesa Alegerea domnului Macabeț, pusă apoi în scenă la Teatrul Național din Chișinău.
Lucrează ca dramaturg al spectacolului Măsură pentru măsură după William Shakespeare regizat de Diana Mititelu la teatrul Bulandra din București.
Textul Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith, este montat de regizorul Doru Vatavului la Teatrul Național din Cluj-Napoca, fiind nominalizat la Premiile Uniter, la categoria Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.