După o pauză de câțiva ani, evenimentul ,,Bacău – Personalități ale locului” este repus în circuitul manifestărilor culturale băcăuane, ca expresie a interesului și respectului față de valorile locale, fiind și unicul de acest gen din România.
Anul acesta, manifestarea ,,Bacău – Personalități ale locului”, ediția a patra, va avea loc, miercuri, 20 noiembrie, cu începere de la ora 11.00, în Aula Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Corp D, Etaj I, Calea Mărăşeşti, nr.157.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bacău (CJ), prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS Bacău) și Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu din Bacău”, în parteneriat cu Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău (USR) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău (UZPR).
Proiectul ,,Bacău-Personalități ale locului” a fost inițiat și implementat de Romulus-Dan Busnea, inspector de specialitate în cadrul SPJPTCAS Bacău, publicist și scriitor, și Mihaela Băbușanu, expert bunuri cu valoare memorialistică/conservator bunuri culturale la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, poetă și publicistă, care ne-au explicat și scopul acestuia:
,,Proiectul pe care noi l-am gândit și pus în practică, împreună cu instituțiile în care ne desfășurăm activitatea, are ca obiectiv promovarea valorilor naturale și culturale băcăuane.
În fapt, o activitate ce favorizează deopotrivă dezvoltarea turismului cultural și creșterea anvergurii de imagine a orașului Bacău, o deschidere de noi drumuri în dialogul intercultural, un culoar benefic de personalizare și promovare pentru județul Bacău. Este, dacă vreți, un proiect de imagine ce se va răsfrânge pozitiv, atât asupra românilor care dobândesc un capital de încredere mai mare în propriile valori, cât și asupra străinilor, care primesc o informare și un mesaj pozitiv despre ceea ce este Bacăul, România”.
Ediția din acest an a proiectului omagiază trei distinse personalități băcăuane, care au împlinit sau împlinesc o frumoasă vârstă: conf. univ. dr. Ioan Dănilă (75 de ani), memorialist, lingvist, istoric literar, publicist și animator cultural, membru UZPR – Filiala Bacău, fondatorul Societății Cultural-Științifice ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, luptător neobosit pentru restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente culturale ale orașului Bacău, Casa ,,Vasile Alecsandri”, care va fi reabilitată printr-un proiect derulat de CJ Bacău; prof. Ioan Neacșu (85 de ani), estetician, critic literar, ziarist; prof. dr. Gheorghi Iorga (70 de ani), scriitor, traducător, critic și istoric literar, membru al USR – Filiala Bacău.
Cuvântul de Laudatio pentru cele trei personalități va fi rostit de alte trei personalități ale culturii băcăuane: conf. univ. dr. Adrian-Gelu Jicu, director al Bibliotecii Județene ,,Costache Sturdza” din Bacău, scriitor, critic și istoric literar; prof. Marius Manta, de la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău, scriitor și critic literar; Cornel-Simion Galben, scriitor, jurnalist, memorialist, critic și istoric literar, un promotor cultural, mai ales prin ciclul de scrieri ,,Personalități băcăuane”.
Momentele artistice vor fi susținute de violonista Daria-Maria Popescu și cvartetul ,,Adagio”, de la Colegiul Național ,,George Apostu” din Bacău, sub îndrumarea și coordonarea profesorilor, Lenuța Potop, Elvis Condrea și Codrin-Emanuel Stan.
În cadrul manifestării va avea loc și decernarea diplomelor de excelență, de onoare și de merit, ca și a plachetelor aniversare. Cu această ocazie, vor mai fi amintite și omagiate, alte două personalități băcăuane, care, din păcate, nu vor putea fi prezente la eveniment, dar cărora li se vor transmite diplomele de excelență: prof. Petre Isachi (85 de ani), scriitor, critic și istoric literar, editor și director-fondator al revistei de cultură ,,13 Plus” și prof. Ovidiu Genaru (90 de ani), poet, prozator, dramaturg și traducător.
Și tot cu această ocazie, va fi lansată și broșura ,,Bacău – Personalități ale locului – Ediția a IV-a 2024”, care va face o scurtă privire retrospectivă asupra celor trei ediții anterioare, cu un preambul la această nouă ediție.
Vom reveni cu detalii și programul complet al evenimentului.
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.