7 noiembrie 2024

Mobilizare pentru sufletele fără stăpân:

Cum a reușit adăpostul din Bacău să câștige cel mai mare premiu de hrană din Europa

* interviu cu Dinu Păncescu, administratorul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din cadrul Primăriei Bacău

Dinu Păncescu povestește despre succesul recent în competiția europeană „Maratonul VETO” – o întrecere care reunește adăposturi din mai multe țări și oferă câștigătorilor premii importante sub formă de hrană pentru animale. Obținerea premiului de 20 de tone de hrană a fost rezultatul unei mobilizări impresionante a comunității locale, dar și a eforturilor comune dintre autoritățile locale și partenerii din Germania. Păncescu evidențiază provocările de zi cu zi, precum personalul insuficient și volumul mare de muncă, dar subliniază și inițiativele menite să îmbunătățească condițiile câinilor din adăpost și să reducă fenomenul abandonului canin. 



Puteți să ne povestiți despre competiția din Germania pe care a câștigat-o adăpostul și ce a presupus aceasta?

„Maratonul VETO” este cea mai mare competiție anuală din Europa cu premii constând în hrană. Anual, se pun la bătaie 20 de premii a câte 20 de tone de hrană fiecare. Dar și competiția este uriașă; anul acesta au participat 106 adăposturi din Germania, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Grecia, Polonia, Turcia, Serbia, Croația și România. VETO, mai puțin cunoscută în România, este o asociație cu sediul în Germania care cuprinde cele mai mari organizații neguvernamentale de protecția animalelor din Europa. Participarea se face în baza unei solicitări care trebuie să vină din partea unei asociații autorizate din Germania. În cazul nostru, cei care au depus documentele pentru candidatura Adăpostului Primăriei Bacău au fost bunii mei prieteni de la „Wir retten Hunde e.V.”, condusă de doamna Ingrid Blank. A urmat o evaluare a documentelor depuse, în urma căreia am primit acceptul de a participa la concurs. Iubitori de animale din întreaga Europă accesează descrierea adăposturilor înscrise în concurs și își votează preferatul. Primele 20 de adăposturi câștigă câte un premiu.

În fiecare an se fac mai multe campanii de sterilizare gratuită pentru câinii cu stăpân din Bacău

Ce v-a motivat să participați la acest concurs?

Motivația participării a venit de la partenerul german, care m-a încurajat să încercăm. Știind ce organizații puternice vin din alte țări, am dat curs invitației abia după ce am luat legătura cu mai mulți influenceri din țară, iubitori de animale. A contat foarte mult și susținerea conducerii Primăriei, a domnului primar Stanciu Viziteu și a doamnei Andreea Negru, care m-au asigurat că se vor implica în promovarea linkului pentru votare pe paginile Primăriei Bacău. Competiția a durat 14 zile și a fost mult mai grea decât mă așteptam. Am avut o strategie pe zile, chiar pe ore spre finalul competiției. Postam alternativ, când noi din România, când partenerul german, îndemnuri la vot.

Cele două „secretare” de la Adăpost. Prima s-a pensionat în 2021, fiind adoptată de Dinu Păncescu.

Erau fie postări ale influencerilor, fie articole în presa locală (ziarul „Deșteptarea” a pus umărul la această victorie – mulțumim!), postări ale domnului primar pe pagina sa oficială sau pe pagina Primăriei. A fost o acțiune coordonată împreună cu echipa din Germania, care a dus la o mobilizare uriașă printre băcăuani. Elevii își trimiteau linkul de vot; pe grupurile de părinți se mobilizau adulții, profesorii de liceu intrau la ore și le spuneau elevilor să intre pe site și să voteze. La Universitatea București, o doamnă profesoară originară din Bacău i-a rugat pe studenți să voteze pentru câinii din Adăpostul Primăriei Bacău. Și au curs și de acolo zeci de voturi. Primeam zi și noapte mesaje cu „AM VOTAT!” sau „A VOTAT TOATĂ FAMILIA!” Și așa am ajuns pe locul 1 timp de cinci zile. Nu contează locul, ci faptul că am câștigat cele 20 de tone de hrană uscată și hrană umedă, ce vor acoperi necesarul pentru toate weekendurile din următorii doi ani. Mulțumesc din inimă celor care au votat sau au distribuit linkul de vot. A fost o muncă de echipă în care fiecare, de la mic la mare, a contribuit la această reușită.

Care sunt provocările cu care se confruntă adăpostul în prezent în ceea ce privește îngrijirea și găzduirea câinilor?

Dacă am reuși să rezolvăm și problema personalului insuficient din adăpost, ar fi minunat. Avem trei locuri libere de îngrijitor din cele unsprezece, dar, așa cum știți, guvernul a decis anul trecut că nu se pot scoate la concurs. E greu să faci cu opt oameni ce faci cu unsprezece, iar presiunea pe cei opt este mare. În plus, nu e o muncă ușoară; nu vă imaginați că e coadă la angajări în acest sector.

Anul acesta, într-o premieră pentru Bacău, s-a adus o clinică mobila pentru a steriliza câinii dintr-un cartier, chiar la fața locului

Ce inițiative sau programe aveți în vedere pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale câinilor din adăpost?

În ciuda greutăților, continuăm colaborarea cu ONG-uri din străinătate atât pentru câinii din adăpost, pe partea de tratamente medicale, cât și pentru campaniile de sterilizare gratuită a câinilor cu proprietar, sponsorizate din străinătate. Promovăm adopțiile din adăpost, acestea sunt gratuite, pe pagina Serviciului de Gestionare Câini fără Stăpân, dar și prin intermediul dumneavoastră. Rubrica săptămânală în care prezentăm câini din adăpost a dat rezultate; am avut chiar și o adopție făcută de un domn venit de la București, care a citit cazul online. În ultima perioadă am semnalat cazurile de abandon canin constatate Biroului de Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Cine își abandonează câinele sau, mai rău, îl abuzează va răspunde în fața legii. Numărul abandonurilor canine este imens. Ca noutăți, în acest moment, se fac demersuri pentru înlocuirea mașinii cu instalație de frig pentru transport hrană. Încercăm achiziționarea unei mașini noi, dacă nu apar, ca anul trecut, alte modificări legislative care blochează astfel de achiziții.

Rocco, adoptat din Adăpostul Primăriei Bacău, actualmente în Germania.

Ce mesaj ați dori să transmiteți cetățenilor Bacăului cu privire la importanța îngrijirii și protejării câinilor fără stăpân?

Vreau să închei cu un mesaj către cetățenii Bacăului, pe care îi rog să înțeleagă că acești câini fără stăpân de pe străzile orașului provin tot din gospodăriile semenilor noștri. Nu plouă cu câini în Bacău. Găsim săptămânal cel puțin două-trei cățele cu pui puși în cutii de carton, abandonate în locuri dosnice, ferite de ochii lumii. Sunt noi și noi generații de câini ai nimănui care, dacă nu sunt găsiți, vor rătăci pe străzile Bacăului. Proprietarii de câini chiar nu au nicio scuză: Primăria Municipiului Bacău organizează campanii de sterilizare gratuită lunar. Următoarea e pe 22 noiembrie. Vă așteptăm!

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014