Avatarurile unei vechi și importante familii de boieri, politicieni, oameni de afaceri și intelectuali, Familia Motaș, stabilită din vechime pe valea Zeletinului (comuna Răchitoasa și satul Burdusaci), sunt descrise într-o veritabilă monografie sentimentală scrisă de profesoara Ioana Stoian, din Galați, după amintirile sale și ale profesoarei Alice Pilat, din Bacău. Cartea, intitulată „De la Motași cetire…” (Ed. Docucenter, 2024) și prefațată de profesoara Mariana Gârmacea (Pâncescu), a fost prezentată, recent, și la Biblioteca Județeană din Bacău.
Familia Motaș este, poate, mai puțin cunoscută chiar în arealul în care a trăit, dar din monografie și din prefața ei aflăm un scurt istoric și mai ales câteva dintre momentele tragice prin care a trecut mai ales în ultimii circa 40 de ani. Motăş este unul din cele mai vechi nume din Moldova. Academicianul Mihai Costăchescu ne asigură că un străvechi Motaş, care „era, poate, și în veacul al XIV-lea”, a dat numele satului Motoșeni. Acestui sat cunoscut si sub numele de Ursa, i s-a mai spus in hrisoave Motoșăni şi Motoșeni, numele originar. Tradițiile orale, împărtășite și de reputatul nostru naturalist, Academician Constantin Motaş, spun că primii motăşeni ar fi venit din Transilvania.
Între înaintașii familiei, la care face trimitere cartea în prima parte a ei, s-au numărat iluștrii intelectuali: filosoful, economistul și sociologul Ștefan Motaș Zeletin (1882-1934) – născut la Burdusaci, academicianul Constantin Motaș (1891-1980) – născut la Vaslui și geologul și paleontologul Miltiade Filipescu (1901-19912) – născut la Burdusaci.
Partea a doua a monografiei evocă două dintre vlăstarele tinere ale familiei – Ninucia-Maria Pilat (1980-2008) și Cezar-Constantin Motaș (1971-2013), înmormântați amândoi în Șebănești-Bacău. În fapt, aflăm din prefața monografiei, cartea este o împlinire a dorinței Ninuciei, care a crescut în casa bunicilor și care, studioasă, a ajuns și la Universitatea Liberă din Bruxelles, unde urma să-și susțină și teza de doctorat. Ninucia dorea ca după aceasta să aibă timp să evoce amintirile din casa bunicilor. Nu a mai apucat, s-sa stins în 2008. Vărul ei, Cezar, ilustru medic chirurg, a fost membru al trei societăți științifice și a îndeplinit funcțiile de Secretar General al Societății Române de Chirurgie Toracică și de Secretar al Comisiei de Specialitate Chirurgie Toracică din Ministerul Sănătății. S-a stins în 2013.
Despre monografie și despre cum i-au cunoscut pe unii dintre membrii familiei Motaș au vorbit autoarea și prefațatoarea cărții, dar și unii dintre participanți la evenimentul de lansare. Între ei, și conf. univ. dr. Ioan Dănilă, Președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” din Bacău, un pasionat cercetător al moștenirii culturale a județului și a mărturiilor care evocă personalitățile culturii și științei care provin din județ, și care a evocat câteva amintiri din cercetările sale despre C. D. Zeletin (Constantin Dimoftache), originar tot din Burdusaci.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.