27 decembrie 2024
OpiniiHublou Un mic paradis terestru

 Un mic paradis terestru

 Primesc vești bune de la doamna profesoară de limba română Alina Pistol din Onești, o talentată scriitoare de cărți pentru copii. A scos încă un volumaș, pe care mi l-a trimis, iar „Ochi de aur”(debutul său în proză, pe care l-am salutat, anul trecut, într-o cronică) a apărut într-o nouă ediție, bilingvă, în română și germană, la Editura „Honterus” din Sibiu. Cartea, cu ilustrațiile Alinei Pistol, arată minunat! Recenta apariție, „Poveștile grădinii” (Editura Babel, Bacău), este o încântătoare incursiune într-o mică lume plină de culoare, miresme și farmec. Autoarea dezvăluie mai multe întâmplări din întinderea verde și parfumată a grădinii, a cărei stăpână are o inimă mare, plină de bunătate și de tandrețe. O persoană sensibilă, îndrăgostită de tot ce este frumos.

Bănuim că este o proiecție a autoarei, o soră geamănă… Volumul cuprinde șaisprezece istorioare, cu personaje diverse, din faună și floră, cu arici, guguștiuci, urși, stăncuțe, șoricei, berze, licurici, mierle care se iubesc, pisoiul Felix din glastră (care se crede floare și îi place să se „sorească”), cu un măr, „rege al grădinii”, un copac de liliac, o iasomie de iarnă, pufoase păpădii, tuberoze grațioase, cu „aromă hipnotică, voluptuoasă”. Și cu un balon roșu, ca un „rubin magic, magnetizant”, a cărui menire era să aducă stăpânei grădinii și „rezidenților” ei bucuria jocului și a surprizei.



Toate mi-au plăcut, dar mai cu seamă „Calendarul florilor”. El începe cu descrierea grădinii ca o „scenă imensă pe care își joacă rolul puzderia de flori, arbuști și copaci aflați în grija blândei stăpâne”. Și în care, după cum ni se spune, fiecare zi și fiecare lună aduc o noutate, cu etalare de petale și culori. Florile, cu „căpșoarele lor fragede” sunt actorii, primadonele acestui paradis verde.

Micii cititori află o mulțime de lucruri despre natură, despre viața plantelor și animalelor, dar nu la modul didactic, ci urmărind firul unor povestioare admirabil întrețesute, cu imaginație, delicatețe, căldură și un strop de umor. Citind cartea, ei nu vor fi precum privitorii neavizați care cred, de pildă, că iarna, sub zăpadă, „totul e-n amorțire și așteptare”. Pentru că sub pământ „se lucrează”, e o forfotă plină de viață, semințe, rădăcini, bulbi de flori pregătindu-se de renaștere.

Autoarea poposește la fiecare lună și îi conturează profilul vegetal, descriind, cu un penel inspirat, cu fantezie și fine tușe, cu nimerite nuanțe, care particularizează, florile de spânz și de cyclamen, care sfidează gerul, fragede primule, ghiocei, brândușe, flori de hamamelis și calicanthus. Multe soiuri și denumiri defilează prin fața cititorilor, făcându-se cunoscute.

Ca pe un podium de modă, parcă vedem înaintând splendide flori de magnolie, narcise inocente, suave, lalele, „în paharele lor de mătase”, iriși ambițioși, timide lăcrămioare, bujori, în „pocalele lor hipnotizante”, petunii, excentrice panseluțe, dalii invoalte, garofițe, hortensii, cu „aroganța lor de mari doamne” și suprema vedetă, trandafirul, suveranul acestui gingaș univers de culori și miresme.

O impresionantă colecție, așadar, „pictată” foarte sugestiv, cu talent. Alina Pistol, care este și autoarea mai multor lucrări de specialitate, de teste, de jocuri de învățare, reușește, prin noua ei carte, „Poveștile grădinii”, ilustrată cu propriile-i desene, să ne redea încrederea în puterea iubirii și a frumuseții, care pot salva măcar o mică parte din lumea asta dezolantă, cultivând urâtul, dezvrăjită, pusă pe distrugere.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img